Conferință cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Conferință cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Dimensiune text

 

Joi, 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc manifestarea „Diabetul și familia”, coordonată de medicul Adina Leoreanu și arhimandritul Andrei Ioniță, profesori de învățământ postliceal sanitar în cadrul instituției, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

La manifestare au participat profesorii și elevii de învățământ postliceal care se pregătesc pentru a deveni asistenți medicali, precum și invitați din domeniul medical. Astfel, la acest colocviu au participat medicul Maria Andrici, manager al Spitalului Municipal de Ugență Roman, medicul Onu Oana, director medical al Spitalului Municipal de Ugență Roman, medicul Dorina Luchian, din cadrul Compartimentului de Oncologie al spitalului, medicul Cătălina Elena Pălăncianu, șef al secției de medicină internă, medicul Iulia Bora, șef al secției de Boli Paleative din cadrul aceleiași instituții, precum și invitați din județul Bacău, medicul pediatru Carmen Murărescu și și părintele consilier Ilarion Mîță, coordonator al Centrului Rezidențial de Îngrijiri Paleative Hârja.

În deschidere, medicul Adina Elena Leoreanu, șef al secției de Diabet, nutriție și boli metabolice din spitalul romașcan a prezentat prelegerea „Diabetul zaharat – trecut, prezent și viitor”, expunând date statistice despre incidența în creștere a acestei boli în țara noastră, județul Neamț ocupând un nedorit loc I la frecvența cazurilor de diabet zaharat la suta de mii de locuitori. În continuare, medicul Carmen-Ioana Murărescu a expus lucrarea „Diabetul juvenil, o permanentă provocare”, pe parcursul căreia a prezentat o serie de noutăți tehnologice în monitorizarea copiilor cu diabet. Aspecte din prevenirea și tratarea acestei boli au fost relevate apoi în cadrul prezentării susținute de asistent Elena Nășiescu, în lucrarea „Nursing în diabetul zaharat”.

„În nota academică fixată de o întâlnire clasică între medici și preoți, reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la eveniment au completat programul manifestării. Părintele arhimandrit Andrei Ioniță a prezentat o serie de considerații despre Abordarea holistică a Diabetului Zaharat și rolul postului. Conținutul acestei comunicări a vizat sinergia între efortul de vindecare sufletească și cel de vindecare trupească, pacientul putând apela cu succes la post și rugăciune. Părintele consilier a prezentat aspecte din activitatea medicală a centrului de la Hârja, ce aparține Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Totodată, părintele consilier a transmis binecuvântarea, felicitând organizatorii colocviului”, a precizat preot profesor Ionuț Amărinii, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

 

 



COMENTARII

WORDPRESS: 0