HomeActualitateEconomie

Conducerea ADR Nord-Est a fost demisă de instanță

Directorul general şi alţi trei angajaţi cu funcţii de conducere au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie. Cei patru nu mai au voie să deţină funcţiile. 

Constantin Apostol (foto) nu mai poate ocupa funcţia de director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, după ce Curtea de Apel Bacău l-a condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Constantin Apostol a fost condamnat pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Constantin Apostol şi alte trei persoane cu funcţii de conducere în ADR Nord-Est şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat în urma derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene. Prin urmare, ei au înlesnit obţinerea pe nedrept de către societatea Inter Print SRL Bacău a sumei de 689.581,47 lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Constantin Apostol şi ceilalţi trei angajaţi ai ADR Nord-Est au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 2012. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe directorul general al ADR Nord-Est la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, „în cadrul Consiliului Judeţean Bacău, SC Parc Industrial Hit SRL Bacău sau Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău”.

Aceeaşi instanţă „aplică inculpatului Constantin Apostol şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de articolul 66, alineatul 1, litera g, Cod penal, respectiv dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv aceea de director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. În temeiul articolului 65, alineatul 1, Cod penal, cu articolul 54 Cod penal şi articolul 12, alineatul 1, din Legea nr. 187/2012, aplică inculpatului Constantin Apostol şi pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de articolul 66, alineat 1, litera g, Cod penal, respectiv dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, aceea de director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est”, se arată în hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bacău.

Directorul Direcţiei Organism Intermediar Programului Operaţional Regional (POR), Gheorghe Harja, a primit aceeaşi pedeapsă ca Apostol, doar că el va presta muncă în folosul comunităţii în instituţii din Piatra Neamţ. De asemenea, el nu va mai ocupa funcţia avută până acum în cadrul POR.

Ioan Sauciuc, şef birou asistenţă tehnică şi relaţia cu Autoritatea de Management POR în cadrul ADR Nord-Est, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. El va presta 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ sau la Direcţia Socială a Primăriei Piatra Neamţ. Ionel Popa, şef birou evaluare, selecţie şi contractare în cadrul ADR Nord-Est, a primit aceeaşi pedeapsă ca Ioan Sauciuc.

Gabriela Ciubotariu, directorul general al firmei Inter Print SRL Bacău, firma care a beneficiat de fondurile europene, a fost condamnată la doi ani şi zece luni de închisoare.

Curtea de Apel a păstrat din hotărârea Judecătoriei Bacău decizia referitoare la plata despăgubirilor. Astfel, cei cinci inculpaţi, împreună cu Inter Print SRL, vor trebui să achite, în solidar, plata a 689.581,47 lei, resprezentând despăgubiri materiale către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Constantin Apostol a fost instalat, în luna ianuarie, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Regionale de Apă Bacău. Cumătru al primarului Bacăului, Romeo Stavarache, Apostol figurează drept inculpat şi în dosarul penal în care Stavarache este acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

Comentarii

WORDPRESS: 0