Prima paginăActualitateSocial

Concediul pentru creşterea copilului, obligatoriu pentru tată cel puțin o lună

Dimensiune text

Pentru copiii născuţi începând cu data de 1 martie 2012, cel puţin o lună din concediul de creştere a copilului va reveni părintelui care nu a solicitat acest drept.

În situaţia în care ambii părinţi ai copilului au dreptul la concediul pentru creşterea copilului, este obligatoriu că părintele care nu a solicitat acest drept să efectueze cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului.

Dacă mama este cea care a solicitat concediul pentru creşterea copilului până la 1 an (2 sau 3 ani, după caz), o lună din această perioadă va reveni tatălui, luna respectivă scăzându-se din concediul mamei. Indemnizaţia de creştere a copilului aferentă acestei luni se va calcula în funcţie de veniturile tatălui. Această măsură legislativă încearcă alinierea la dispoziţiile directivei europene 2010/18/UE, ce are ca obiective îmbunătăţirea concilierii între viaţa profesională, viaţa privată şi cea de familie pentru părinţii care lucrează şi a egalităţii între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte oportunităţile legate de piaţa forţei de muncă şi tratamentul la locul de muncă în întreaga Uniune.

Se aplică aceleaşi prevederi şi în cazul persoanei care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament de urgenţă, precum şi pentru persoana care a fost numită tutore, începând cu data de 1 martie 2012.

Dacă tatăl nu solicită dreptul la concediul care îi revine, din concediul mamei se scade o luna. În această situaţie, mama poate opta pentru întoarcerea la serviciu sau pentru concediu fără plată, cererea pentru acordarea acestuia depunându-se şi înregistrându-se la angajator.

Această prevedere legală nu se aplică pentru familiile monoparentale.

COMENTARII

WORDPRESS: 0