Prima paginăPolitica

Comunicat de presă: Din „succesuri” în „succesuri”…

Dimensiune text

(P)

Amînarea aderării la Schengen reprezintă o nouă înfrîngere majoră a lui Traian Băsescu pe plan european.

 

 

Este evident faptul că sîntem tratați în continuare ca o țară de mîna a doua, atîta timp cît partenerii noștri europeni își permit să încalce tratatul UE fără nici un fel de apăsare politică. Traian Băsescu este un personaj izolat la nivelul liderilor UE, iar după urma acestor „succesuri” ale domniei sale suferă tot poporul român. Comunicarea diplomatică și politică la nivelul UE nu se face cu hăhăielile și glumițele nesărate specifice președintelui nostru, ci se bazează pe chestiuni reale, serioase, care sînt negociate într-un cadru instituțional din care cu toții facem parte.

Eșecul diplomatic al lui Train Băsescu și al echipei Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din subordinea sa este penibil și de răsunet, ca și semnătura în fals a președintelui pe Tratatul de Guvernanță Fiscală

Politica externă a României în ceea ce privește admiterea la timp în spațiul Schengen s-a desfășurat la TV, prin declarații belicoase, care nu au nimic în comun cu efortul diplomatic necesar rezolvării unei asemenea probleme de interes major pentru România.

Preocupările fostului ministru al afacerilor externe, Teodor Baconschi, au mers către zona introducerii votului pentru cetățenii români din afara țării, nu către rezolvarea acestei probleme.

Am observat, în ultima vreme, o poziționare neproductivă a politicii noastre externe. Am primit reproșuri la nivel european în ceea ce privește poziția noastră față de aderarea Serbiei la Uniunea Europeană. Adevărul este că se face politica externă pe genunchi, iar țipetele ascuțite nu pot produce decît dezamăgirea partenerilor noștri.

Eforturile diplomației românești trebuie să se concentreze pe admiterea cît mai rapidă a României în spațiul Schengen. În același timp, în afara chestiunii votului românilor din diaspora, nu știm mai nimic în ceea ce privește liniile directoare ale politicii noastre externe.

Ne îndreptam spre nicăieri, nu avem nici un fel de proiect. După integrarea euro-atlantică a României, politica externă și-a pierdut azimutul, deși șeful acesteia, cum îi place să se autointituleze, este un căpitan de vas.

În același timp, bugetul MAE pentru anul 2012 a „suferit” o creștere fără precedent. Îi cer public lui Cristian Diaconescu un răspuns cu privire la suplimentarea bugetului MAE pentru 2012 cu peste 100 de milioane de lei. La ce vor fi folosiți acești bani? După cum știm, nu se pot face angajări, unele reprezentanțe diplomatice se închid, nu se deschid altele noi, prin urmare nu mă pot gîndi decît că acești bani vor fi folosiți pentru fraudarea votului românilor din străinătate.

De mai bine de un sfert de secol, paradigma politicii externe mondiale s-a schimbat, în sensul în care politicul nu mai „trage” economicul, ci invers.

La noi nu s-a schimbat nimic, sau, scuzați-mă, s-a schimbat: Teodor Baconschi a desființat Direcția Generală de Diplomație Economică din MAE…

Este absolut necesară o reformă radicală a diplomației. Sînt prea multe sinecuri acordate pe criterii obscure, prea mulți neaveniți în funcții mari, prea multă lipsă de profesionalism.

Ministrul Cristian Diaconescu trebuie să lase deoparte idiosincrasiile în ceea ce privește poziția unor state membre UE și să treacă la treabă.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0