Prima paginăActualitateRural

Comunele primesc zeci de milioane de lei pentru investiții locale

Dimensiune text

Banii vin de la MDRAP. Doar jumătate dintre primăriile din Neamț vor primi bani. Cele mai multe finanțări au în vedere modernizarea drumurilor.

Peste 23.000.000 de lei vor ajunge în județul Neamț, anul acesta, dacă autoritățile publice locale vor realiza investițiile pentru care au cerut bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Sumele vor veni prin Progranul Național de Dezvoltare Locală, iar contractele au fost semnate în urmă cu câteva zile. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Neamț, cei care au pus în practică un ordin al ministrului MDRAP, susțin că proiectele realizate în proporție de cel puțin 85% vor primi diferența de bani pentru finalizarea investițiilor.

”Conform acestui ordin, judeţului Neamţ i-a fost alocată suma de 23.312.304,62 lei pentru următoarele domenii: – drumuri: 10.820.242,40 lei – alimentare cu apă – canalizare: 1.000.000,00 lei – reabilitare obiective din domeniul educaţiei: 11.492.062,22 lei. Lista de finanţare cuprinde 59 de obiective de pe raza a 40 de localităţi ale judeţului. Pentru operativitatea semnării contractelor de finanţare dintre MDRAP şi unităţile administraţiei publice locale, au fost convocaţi primarii pentru completarea documentelor, acestea urmând a fi trimise centralizat către minister. Primarii au luat la cunoştinţă despre importanţa acţiunii, urmând a emite ordinele de începere a execuţiei lucrărilor şi stabilirea măsurilor pentru respectarea prevederilor legale privind calitatea acestora”, precizează, într-o informare de presă, Consiliului Județean Neamț.

Din cele 40 de localități care vor primi bani de la MDRAP, 11 sunt din zona Romanului, inclusiv municipiul Roman. Comuna Botești primește 200.000 de lei pentru investiții în drumuri sătești și 326.000 de lei pentru lucrările la atelierul unei școli din comună. La Bozieni vor ajunge 100.000 de lei pentru lucrările la rețeaua de apă potabilă și alți 100.000 de lei pentru lucrările la rețeaua de canalizare și pentru stația de epurare. Primăria Icușești va primi 80.000 de lei pentru drumul comunal Icușești – Bălușești, 100.000 de lei pentru alte drumuri comunale și 2.730.000 de lei pentru construcția unei școli noi, după ce școala din Icușeti, făcută cu fonduri de la Banca Mondială, s-a făcut scrum în urma unui incendiu ce a avut loc la începutul anului 2014.

Comuna Pâncești va primi 800.000 de lei pentru modernizare de drumuri comunale, în timp ce municipiul Roman va primi 200.000 de lei pentru terminarea lucrărilor la ocolitoarea Roman-Vest, arteră care are, în documente, un procent de realizare de 87%.

Și comuna Săbăoani va primi bani: 295.000 de lei pentru construirea unei grădinițe, în timp ce comuna Secuieni va primi 300.000 de lei pentru amenajarea sau modernizarea de drumuri comunale. Ceva mai puțin va primi comuna Trifești: 160.000 de lei pentru un drum comunal care trece prin satul Miron Costin. Comuna Tupilați va primi, tot pentru drumuri comunale, 540.000 de lei, în timp ce localitatea Bârgăuani va primi, pentru același tip de investiții, 350.000 de lei.

Bani vor ajunge și la Valea Ursului. Comuna, aflată la 25 de kilometri de Roman, va primi 690.000 de lei pentru lucrări pe drumul comunal 78, pentru lucrări la drumul care traversează localitatea Giurgeni, dar și pentru alte drumuri din comună.

Nu vor fi finanțate, prin acest program, investițiile care au un grad de realizare mai mic de 10%. Banii vor fi plătiți către autoritățile publice locale pe măsură ce lucrările se vor realiza, iar prestatorii de servicii și lucrări vor elibera facturi. În lipsa unor documente justificative, primăriile nu vor primi niciun leu de la MDRAP. La sfârșitul anului trecut, circuitul documentelor a creat anumite sincope în unele primării nemțene.

Banii necheltuiți în 2014 pot fi folosiți anul acesta

Pe lângă sumele alocate pentru anul 2015, prin Programul Național de Dezvoltare Locală se vor putea cheltui și banii pe care autoritățile locale ar fi trebuit să-i termine în 2014, dar care nu au fost folosiți, din diverse motive.

Săptămâna trecută, reprezentanții Consiliului Județean Neamț au primit o adresă de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin care li se solicita autorităților județene să facă o centralizare a sumelor alocate, dar necheltuite, în 2014. Motivul pentru care s-a solicitat acest lucru este tocmai acela de a da posibilitatea primăriilor să continue lucrările în cauză. Confirmarea de sold s-a făcut, de către Consiliul Județean Neamț, și pentru șapte localități din zona Romanului. Astfel, comuna Făurei are șansa să cheltuie 531.000 de lei pentru modernizare de drumuri comunale, comuna Săbăoani are un sold necheltuit de 289.000 de lei, tot pentru drumuri, iar comuna Stănița are bani necheluiți din două contracte: 310.000 lei și 354.000 lei. Administrația locală de la Cordun va putea cheltui, tot din două contracte, 12.500 lei și, respectiv, 15.300 de lei, iar comuna Doljești va avea posibilitatea să cheltuie, din alocarea pe 2014, 120.000 de lei pentru rețeaua de canalizare și 160.000 de lei pentru drumuri comunale.  Administrația locală de la Gâdinți va putea continua proiectul pentru un drum comunal și va primi 50.000 de lei, iar la Tămășeni a fost confirmat un sold de 36.000 de lei pentru o rețea stradală.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • vasile 6 ani

  Horia nu primeste nimic?E totul O.K.acolo,drumuri asfaltate,canalizare,apa curenta,iluminat public pe toate strazile si la toti stilpii(macar atit avind hidrocentrala in curte) sau poate oamenii de acolo nu platesc taxe si impozite?

 • kestorul sef 6 ani

  …..pentru amenajarea sau modernizarea de drumuri comunale. ….
  Deci la Secuieni banii vor merge acolo unde crede primarul ca-i mai trebuiesc. Cladirea pentru copiii nevoiasi sta si putrezeste acolo sunt bani bagati degeaba , dati mai bine la batranii nevoiasi banii, ca primarul are destul isi face ziua de nastere in fiecare zi.

 • ioan 6 ani

  Primarul din Icusesti .facand naveta zilnic Balusesti-Icusesti ,il zdruncina acest drum unde s-au bagat milioane de lei ……de ce nu asfalteaza drumul Icusesti -Rocna????????

 • cetatean 6 ani

  Sa aiba primarii bani destui pentru campania electorala.