Prima paginăRural

Comuna Săbăoani sărbătorește reîntregirea familiei

Dimensiune text

12 august este ziua în care comuna îmbracă straie de sărbătoare. În această perioadă, mii de localnici care muncesc în străinătate s-au întors acasă. Cu această ocazie, Primăria Săbăoani organizează o amplă manifestare. Printre invitați se numără și trupa Vunk. Spectacolul se va încheia cu un foc de artificii.

 

În fiecare an, comuna Săbăoani îmbracă straie de sărbătoare atunci cînd se sărbătorește Ziua Comunei. În ultimii doi ani, însă, această sărbătoare a dobîndit o semnificație aparte. Această zi a devenit momentul festiv și sărbătoresc cînd familiile din Săbăoani se reîntregesc prin venirea celor plecați la muncă în străinătate, cînd prieteni din copilărie despărțiți de soartă se revăd.
Inițial, Ziua Comunei se sărbătorea în septembrie, cînd era și hramul bisericii din localitate. Anul trecut, însă, am decis să mutăm sărbătoarea pe 12 august, pentru că ne-am gîndit la cei plecați la muncă în străinătate. Am dorit să dedicăm această sărbătoare reîntregirii familiei. Aș vrea să folosesc și această ocazie pentru a transmite tuturor consătenilor mei cele mai alese gînduri, acum, la ceas de sărbătoare și să le mulțumesc pentru sprijinul acordat materializării proiectelor de dezvoltare a comunei și pentru încrederea pe care mi-au acordat-o de-a lungul timpului. Le mulțumesc și celor care au avut încredere mai puțină , acest lucru constituind un semnal pentru mine. Am înțeles prin asta că trebui să mă «aplec» cu insistență asupra problemelor cu care se confruntă, pentru a-i ajuta și a le rezolva problemele. Mulțumesc, de asemeni, Consiliului Local Săbăoani, care m-a sprijinit în realizarea proiectelor pe care le-am dus împreună la îndeplinire și, nu în ultimul rînd, trebuie să mulțumesc colectivului Primăriei Săbăoani, care mi-a fost alături în permanență și care este pentru mine ca o a doua familie„, a spus primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu (foto).

Sărbătoarea este organizată astfel încît să răspundă atît cerințelor spirituale, dar și celor specifice unei sărbători a comunității, cu distracție și bună dispoziție.

Astfel, după liturghia solemnă de duminică, la care vor participa zeci de preoți și sute de credincioși, la ieșirea din biserică, participanții vor primi sarmale, cozonac și un pahar de vin.
Începînd cu ora 15.30, va avea loc un spectacol care va include dansuri și scenete pregătite de copiii din comună, recitaluri de muzică populară ale formațiilor din comună, dar și ale binecunoscutelor și apreciatelor interprete Margaretei Clipa și Anișoara Puică.
Tinerii, și nu numai, sînt invitați, seara, la un concert al renumitei trupe Vunk. Sărbătoarea de duminică se va încheia cu un foc de artificii de care sînt invitați să se bucure toți săbăonenii, cu mic cu mare.

 

O viață în slujba comunei Săbăoani

 

Primaria comunei Sabaoani

Primaria comunei Sabaoani

Potrivit primarului Valeria Dascălu, în momentul de față aproximativ 80% din cei 3.000 de fii ai satul plecați la muncă în străinătate s-au întors acasă. Acesta a fost și unul din motivele pentru care, începînd cu anul trecut, Ziua Comunei se sărbătorește în luna august. Uitîndu-se în urmă, Valeria Dascălu spune că nu și-ar dori să trăiască în altă parte, deși ar fi avut posibilitatea. „Am avut ocazia să mă mut la Roman, unde lucra soțul meu. Am rămas aici, în primul rînd s-o ajut pe mama mea, care era singură. Apoi, nu mi-ar fi plăcut să locuiesc într-o «cutie de chibrituri», așa cum erau numite, pe atunci, blocurile din Roman. În plus, îmi place să mă gospodăresc. Practic, noi nu cumpărăm nimic, pentru că în grădină avem tot ce ne trebuie„, spune Valeria Dascălu.

Cît despre funcția pe care o are, ea spune că fără a pune suflet în rezolvarea problemelor cetățenilor nu se pot obține rezultate și nici nu poți fi răsplătit cu respectul și mulțumirea oamenilor. „Primul meu mandat l-am obținut în 2000. Veneam după un primar care nu prea a făcut nimic și toată lumea se înghesuia la ușa noului primar să-și rezolve problemele. Aveam și cîte 50 de audiențe pe zi. Primele șase luni au fost foarte dificile, mai ales că veneam din învățămînt, unde am lucrat mult cu copii, iar acum trebuia să lucrez cu adulții. Au fost multe nopți în care am plîns, dar apoi m-am obișnuit. Am format un colectiv tînăr, cu studii superioare, iar prima noastră grijă a fost, întotdeauna, interesul locuitorilor din comună„, mai spune Valeria Dascălu.

 

În fiecare zi, comuna se schimbă la față

 

Primarul comunei a fost inițiatorul și martorul unor evenimente care au schimbat, zi de zi, fața comunei. „Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul locuitorilor comunei. Cei care au plecat în străinătate au contribuit și ei la schimbarea comunei. S-au construit case noi și încă se mai construiesc. Ne-am temut că, din cauza crizei, construcțiile vor înceta, însă, chiar dacă sînt mai puține, emitem în continuare autorizații de construcție. În acest ritm, cred că, în 10-15 ani, casele vechi, bătrînești, vor dispărea. Foarte mulți mi-au spus că sînt încîntați de cum se vede comuna de pe E85. E ca un oraș în miniatură„, e de părere primarul Valeria Dascălu.

 

Pentru noul mandat, ea își propune să schimbe și mai mult fața comunei. „Vom continua asfaltarea a zece kilometri de drumuri din comună și vom extinde rețeaua de canalizare cu încă 17 kilometri. Vom extinde rețeaua de apă potabilă pe străzile nou înființate și vom construi un dispensar nou în comună, apoi vom achiziționa o ambulanță. Vom reabilita clădirea primăriei și vom finaliza construcția grădiniței din curtea liceului. Vom extinde rețeaua de gaz metan în Săbăoani și vom înființa rețea de gaz metan și în satul Traian. Vom construi un teren de fotbal în satul Traian. Vom aloca fonduri în vederea înființării unei echipe de fotbal. Vom sprijini înființarea formațiilor artistice în cadrul căminului cultural. Vom reabilita școala de fete și vom înființa un muzeu al satului. Rămîne ca răspundere permanentă sprijinirea familiilor nevoiașe din comună. Vom atrage investitori în vederea creării de noi locuri de muncă. Vom extinde rețeaua de electricitate pe străzile cu construcții noi, pentru a sprijini și încuraja tinerii. Vom achiziționa un buldoexcavator pentru diferite lucrări din comună și vom amenaja podețele și șanțurile din comună„, spune primarul comunei Săbăoani.

Dacă planurile de viitor sînt ambițioase, nu sînt deloc de neglijat nici realizările de pînă acum: a fost reabilitat căminul cultural – s-au montat ferestre termopan, s-a asigurat încălzire centrală cu gaz metan, a fost înlocuit acoperișul, a fost adus mobilier nou, a fost pusă pardoseală din gresie – și s-a înființat rețeaua de apă potabilă în satul Traian. De asemenea, s-au construit 3,5 kilometri de trotuare în satul Traian, s-a reabilitat iluminatul public în Traian și Săbăoani și s-a înființat un parc în Săbăoani. În plus, s-a amenajat rețeaua de canalizare în Săbăoani, s-au construit doi kilometri de trotuare și rigole betonate în Săbăoani, s-au înființat spații verzi în centrul comunei, s-a înființat și extins rețeaua de gaz metan în Săbăoani, s-a extins cu încă cinci kilometri rețeaua de apă potabilă în Săbăoani, s-au asfaltat șapte kilometri de drumuri comunale, s-a ridicat un monument în cinstea eroilor Răscoalei din 1831 din Săbăoani. Tot în 2012 s-au reabilitat trei corpuri de clădire ale Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani, s-a înființat un Birou sătesc al primăriei în satul Traian, s-au pietruit și întreținut 50 de kilometri de drumuri comunale, s-a sprijinit cu fonduri construirea celor trei biserici noi din comună. Apoi, a fost extinsă rețeaua de electricitate în Săbăoani și Traian, s-a reabilitat Biblioteca comunală prin reparație capitală, s-a înființat rețeaua „Biblionet” în cadrul Bibliotecii comunale, a fost înființată Poliția Locală, s-a construit un teren de sport pe strada Progresului, s-au trasat străzi noi pentru ca tinerii din comună să-și construiască locuințe, s-au înființat Serviciul pentru situații de urgență și Serviciul de evidență a persoanei, s-a construit sala de ședințe a Consiliului Local, s-a organizat colectarea selectivă a deșeurilor în comună, s-au sărbatorit, ca în fiecare an, familiile cu 50 de ani de căsătorie. La capitolul realizări, din 2011 mai pot fi amintite: sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea Liceului Săbăoani, dezvelirea bustului poetului Vasile Alecsandri, precum și înfrumusețarea comunei cu flori.

În fiecare an s-a sărbătorit „Ziua comunei”, ocazia ca marea familie a săbăonenilor să se bucure împreună de dezvoltarea și progresul localității lor.COMENTARII

WORDPRESS: 0