Prima paginăReligie

Comuna Gherăești a fost binecuvîntată de episcopul Petru Gherghel

Dimensiune text

Zeci de preoți l-au însoțit pe cel mai iubit fiu al satului, episcopul Petru Gherghel, la ceremonia religioasă dedicată hramului bisericii din Gherăești. Localnicii vor avea parte, timp de două zile, de concerte de muzică populară, un foc de artificii și bîlciul tradițional.

 

Credincioșii romano-catolici din Gherăești au sărbătorit, pe 7 iunie, Joia Verde sau Trupul și Sîngele Domnului. Bucuria a fost cu atît mai mare cu cît localnicii au celebrat și hramul bisericii, ocazie cu care a fost organizată o manifestare de amploare, organizată în cele mai mici detalii de preotul Daniel Ghitiu, parohul lăcașului de cult, și de primarul comunei Gherăești, Carol Bereșoaie.
Odată cu sosirea PS Petru Gherghel, episcop de Iași, fiu al satului Gherăești, curtea bisericii a devenit neîncăpătoare pentru sutele de oameni veniți să asiste la liturghia oficiată de un sobor de preoți. Preoții în veșminte de sărbătoare, tinere fete îmbrăcate în rochii de mireasă, fanfara și corul bisericii au creat o atmosferă plină de solemnitate și încărcătură religioasă. Imaginea a fost completată de steagurile multicolore și covoarele populare agățate pe gardurile bisericii și ale caselor. Alături de autoritățile locale, printre invitați s-a aflat și deputatul Culiță Tărâță, dar și mulți localnici care au venit din toate colțurile țării pentru a fi prezenți la sărbătoarea satului.

 

Două zile de sărbătoare pentru locuitorii din Gherăești

 

La primul dangăt de clopot, locuitorii comunei Gherăești au început să umple curtea Bisericii „Trupul și Sîngele Domnului”. Pe aleea care duce către altarul din curtea bisericii și-au făcut apariția, într-un alai organizat după rigorile bisericii, preoți, fete în rochii albe, femei și copii îmbrăcați în frumoase costume populare, cu flori în mînă. Sătenii au ocupat, de o parte și de alta a aleii, un loc în curtea bisericii pentru a asculta slujba. Unii și-au adus chiar scaune de acasă, alții au fost aduși în scaune cu rotile pentru a lua parte la sărbătoarea satului. „Ne-am adunat la hramul bisericii noastre să-l salutăm pe episcopul Petru Gherghel, fiul satului Gherăești, să binecuvîntăm pe invitații noștri – autorități locale și centrale -, călugări, vecini din satele alăturate și să ne arătăm iubirea față de Sfîntul Sacrament. Este cea mai frumoasă sărbătoare din Gherăești, oamenii vin acasă din toate părțile țării pentru a se bucura de hramul comunității„, a precizat preotul Daniel Ghitiu, parohul Bisericii „Trupul și Sîngele Domnului”.

Născut în Gherăești, episcopul Petru Gherghel se întoarce întotdeauna cu mare bucurie în locul natal, și întotdeauna la sărbătoarea satului, pentru a trăi, alături de toți cei care aparțin comunității, clipele solemne ale zilei satului. „Cinstitori ai Tainei Euharistice, am venit să celebrăm cu vrednicie această zi și a asculta cuvîntul Domnului„, a spus PS Petru Gherghel.

După oficierea liturghiei, preoți, credincoși, invitați la sărbătoarea satului au pornit într-o procesiune cu Sfîntul Sacrament pe un traseu cunoscut de localnici, cu popasuri de rugăciune la cele două corturi amenajate special, după care s-au reîntors la biserică, unde PS Petru Gherghel a dat binecuvîntarea credincioșilor.

 

După procesiune, sătenii, însoțiți de rudele și prietenii veniți în vizită, s-au pregătit de sărbătoarea lumească, laică. „Sărbătoarea ține două zile. După programul religios, fiecare locuitor al comunei ia masa cu cei dragi, pentru ca, după-amiaza, să participe la un program de destindere. Pentru a veni în întîmpinarea dorinței de distracție a sătenilor din Gherăești, după-amiază va evolua o formație de muzică populară. Pe spațiul din fața bisericii este amplasat bîlciul tradițional unde comercianții au adus spre vînzare diverse produse. În jurul orelor 22, localnicii sînt așteptați, cu mic, cu mare, la un foc de artificii. Petrecerea va continua și vineri și va culmina cu un recital susținut de Laura Lavric„, a spus primarul Carol Bereșoaie.

 

Costumul popular și covoarele pe garduri, un obicei păstrat cu sfințenie

 

Deși comuna Gherăești s-a dezvoltat foarte mult după 1990, iar casele sînt construite după proiecte occidentale, localnicii nu au dat uitării tradiția populară. „Costumul popular pe care îl port are o vechime de 60 de ani. Catrința are chiar un secol. Este cea mai mare sărbătoare a satului și am venit aici să întîmpin pelerinii„, spune Maria Bereșoaie. Femeia are 66 de ani. Are opt copii, dintre care patru sînt la muncă în Spania. De regulă, la sărbătoarea satului se întorceau din ținutul iberic, dar în acest an nu au mai putut veni la întîlnirea cu cei dragi. „E departe și fiecare își păzește locul unde muncește. Totuși, nu voi lua masa singură. Au venit ceilalți copii, din Roman, Iași și București„, spune femeia.

Un alt obicei păstrat în Gherăești este agățarea covoarelor pe gardurile caselor. „Am 15 covoare făcute de mama mea, pe care le agăț pe gard în fiecare an la sărbătoare satului. Covoarele au o vechime de 38 de ani. Unii le mai vînd, dar eu țin foarte mult la aceste covoare. Este legătura mea cu trecutul„, a spus Maria Butnaru, o localnică din Gherăești.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0