„Compresa mea este 90% muncă, iar 10% este hazard, acesta fiind celălalt nume al lui Dumnezeu”

Dimensiune text

Afirmaţia îi aparţine medicului de familie Filip Panait, din comuna Bîra, care a participat la Salonul de invenţii de la Geneva cu o compresă chirurgicală inteligentă şi a obţinut o medalie de argint. 

Filip PanaitMedicul de familie Filip Panait, din comuna Bîra, a participat, în perioada 15 – 19 aprilie, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a prezentat o invenţie proprie, o compresă chirurgicală inteligentă. Invenţia sa a fost înscrisă la secţia Medicală şi a reuşit să convingă juriul de specialitate să îi acorde inventatorului medalia de argint la această categorie.

Invenţia sa se numeşte „compresă chirurgicală pediculată”. Aceasta se comportă ca o biomembrană care înlocuieşte, pentru un timp, funcţiile ţesutului şi, astfel, mecanismele de regenerare acţionează foarte rapid pentru vindecarea rănii. Faţă de compresele clasice, confecţionate din material ţesut, de tip tifon, avantajul noii invenţii este că scade riscul de apariţie a leziunilor locale produse de schimbarea pansamentului, precum şi acela al formării de cicatrici.

Filip PanaitParticiparea medicului Filip Panait la acest salon de invenţii a fost posibilă şi datorită societăţii Marsat SA, care l-a sponsorizat cu jumătate din suma necesară, respectiv cu 1.000 de euro. „Mulţumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Ministerul Sănătăţii nu a dorit să mă susţină, iar taxa de participare de 2.000 de euro am plătit-o în jumătate cu SC Marsat SA Roman, care m-a sponsorizat prompt şi consistent. Experienţa a fost unică, iar concurenţa acerbă. Pentru Moldova noastră dragă este un succes major, iar pentru comunele Bîra şi Boghicea este un lucru deosebit”, afirmă medicul Panait.

Invenţia medicului de familie din Bîra a atras atenția juriului de specialitate prin faptul că reprezenta un produs real, care a fost realizat la nivel industrial, în timp ce majoritatea participanţilor s-au prezentat numai cu planşete sau prototipuri.

De la Geneva, la Milano

Filip PanaitInventatorul Filip Panait a fost invitat să participe cu invenţia sa şi la Expoziţia Mondială de Invenţii care va avea loc la Milano, pe data de 2 septembrie 2015. „Îmi doresc foarte mult să fac şi acolo o figură bună, pentru a demonstra tuturor că produsul meu este de calitate şi merită să se investească în producerea lui în masă”, spune medicul Panait.

Medicul Filip Panait a recunoscut că a avut multe de învăţat prin participarea sa la Geneva, în special de la ceilalţi participanţi, care aveau mai multă experinţă. „Este o onoare pentru mine că am putut reprezenta Moldova la acest salon. Au fost în jur de 1.000 de invenţii, la toate categoriile. Au participat delegaţii ale unor ţări extrem de puternice, din China până în Germania, din Egipt până în Franţa. Şi din România au fost mai multe delegaţii, pe diferite domenii, iar din Moldova a mai participat un profesor de la Universitatea din Suceava. De la toţi am învăţat câte ceva, în special la partea de prezentare a produsului. Compresa mea a fost apreciată de juriu pentru că este indeşirabilă şi că absoarbe fluidele din plagă în mod inteligent. Această compresă este 90% muncă, iar 10% este hazard, acesta fiind celălalt nume al lui Dumnezeu”, afirmă inventatorul din Bîra.

O bucurie pentru medicul Panait a fost şi că a primit, la standul său de prezentare, vizita ambasadoarei României în Elveţia, Anca Opriş, însoţită de oameni de afaceri, care au fost încântaţi de invenţia doctorului din Bîra.

A plecat la drum cu maşina personală, însoţit de băieţii săi

Filip PanaitAvând în vedere că nu a primit sponsorizări pentru deplasarea către Geneva aşa cum au avut ceilalţi inventatori români din domeniul medical, care au participat cu susţinerea Ministerului Sănătăţii, medicul Filip Panait a trebuit să se deplaseze pe cont propriu până la Geneva. A ales să meargă cu maşina personală şi a fost însoţit de cei doi băieţi ai săi. „Am plecat la drum cu maşina mea, veche de 18 ani, în care am încărcat toate materialele necesare pentru prezentare, şi am fost însoţit de băieţii mei. Ei au fost cei care mi-au oferit asistenţă tehnică pentru prezentarea produsului. Profitând de faptul că au avut vacanţă de la şcoală, a fost o activitate extrem de educativă pentru ei şi o bună ocazie de a învăţa ce înseamnă efortul unui inventator”, a declarat medicul de familie.

Pe viitor, medicul Panait intenţionează să îşi prezinte produsul la cât mai multe saloane de invenţii, în speranța că poate apărea o firmă care să fie interesată de producerea în masă a acestor comprese. El nu intenţionează să se implice în activitatea de producţie, deoarece, astfel, şi-ar limita creativitatea. „Eu doresc să rămân medic şi cercetător. Nu ştiu dacă sunt capabil pentru o activitate de producţie, pentru că nu aş mai avea timp să mă ocup de ceea ce contează cu adevărat pentru mine, şi anume crearea unor lucruri noi, în permanenţă”, mărturiseşte doctorul Filip Panait.Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0