Prima paginăCultural

Comoara din podul casei

Dimensiune text

stoica 1În casa în care a copilărit pictorul Gheorghe Stoica au fost găsite câteva dintre tablourile realizate de artist. Primul imn al romanvodiștilor îl are ca autor.

Pictorul Gheorghe Stoica este una dintre personalităţile pe care le-a dat comuna Cordun. „Curiozitatea şi fascinaţia pentru acest poet şi artist plastic a venit în momentul în care am descoperit, în Cordun, în podul casei în care a copilărit Gheorghe Stoica, un caiet de poezii scrise de acesta la vârsta de 17 ani şi câteva dintre tablouri realizate de artist”, a spus Emilia Țuţuianu, directorul Editurii „Muşatinia” din Roman.

Gheorghe Stoica s-a născut pe 3 februarie 1930, în localitatea Cordun. A urmat cursurile şcolii primare din Cordun, apoi Liceul „Roman-Vodă” din Roman. La 16 ani s-a refugiat în vers, creându-şi prin scris un univers propriu. A preferat, însă, pictura. După efectuarea stagiului militar, a lucrat, în perioada 1950 – 1955, la Întreprinderea de Prefabricate din Roman şi Trustul de Construcţii Bacău, ca muncitor, apoi tehnician, laborant şi controlor de calitate. Începând din 1962, a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi. Și-a început cariera de profesor de desen şi arte plastice în anul 1965, la Buzău. În 1968 a intrat în Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Galaţi, la secţia pictură. A participat la numeroase expoziţii de grup şi a organizat expoziţii personale cu tematici diverse.

stoica 2Jurnalul descoperit de Emilia Țuţuianu ne introduce în atmosfera satului Cordun şi ne prezintă primii fiori ai iubirii adolescentine. „Ca să mă despart de limba şi de poezia neamului meu ar fi pentru mine cel mai fatal eveniment. Nu sunt Eminescu ori Alecsandri. Eu sunt un biet om pe care soarta l-a azvârlit în cea mai neagră mizerie. Nu-mi pierd curajul. Voi lupta cu mizeria până când o voi învinge sau mă va învinge”, notează artistul în jurnalul său.

Tablourile pictate de Gheorghe Stoica au avut ca tematică, în principal, naturi statice, peisaje, portrete şi autoportrete. „Gheorghe Stoica s-a dedicat nu numai muncii didactice, ci şi creaţiei artistice. Situat pe linia dintre tradiţie şi modernitate, artistul ne oferă o diversitate tematică care vorbeşte despre un creator implicat în problemele existenţei noastre, care iubeşte locuri, natura şi oamenii”, a spus muzeograf Minodora Ursachi.

stoica 3Descoperirea făcută de Emilia Țuţuianu a determinat-o să publice, în anul 2013, la Editura „Melidonium”, pe care o conduce, lucrarea „Gheorghe Stoica. Cartea de vise”.

Despre omul Gheorghe Stoica vorbeşte profesorul Iancu Wexler, colegul de bancă al artistului plastic. „Provenea dintr-o familie modestă din Cordun. Era orfan de tată, cu o mamă bolnavă şi o soră de care se simţea foarte ataşat. Venea pe jos la şcoală, de multe ori nemâncat, dar era foarte disciplinat, silitor şi dornic să înveţe ca să poată răzbate în viaţă. Atrăgea cu uşurinţă atenţia celor din jur. Scria poezii, era pasionat de desen, de pictură şi, chiar, de sculptură. Mi-amintesc că i-a venit ideea de a crea un imn al elevilor din Liceul «Roman-Vodă». A scris versurile şi mi-a cerut să compun muzica. Aşa s-a născut primul imn al romanvodiştilor”, scrie Iancu Wexler despre colegul său, pictorul Gheorghe Stoica.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0