Prima paginăPolitica

„Comisia Europeană este îngrijorată de miniştri şi parlamentari incompatibili”

Dimensiune text

Declaraţia este făcută de senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, participant la întâlnirea cu experţii CE.

Experţi ai Comisiei Europene (CE) au început, marţi, o misiune de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului, a participat la o întâlnire, la Parlament, cu experţii CE, declarând, ulterior, că oficialii UE au transmis îngrijorări legate de incompatibilităţile miniştrilor şi parlamentarilor sesizate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). „Ne-am întâlnit cu cei cinci experţi ai Comisiei pe câteva probleme care ţin de MCV, în principal în ce priveşte conflictul de interese, de situaţia corupţiei, probleme de revizuire a Constituţiei şi cu privire la implementarea celor patru Coduri. Comisia ne-a transmis că există în continuare probleme şi a manifestat o anumită îngrijorare faţă de împrejurarea că pe incompatibilităţi, pe conflicte de interese sunt membri importanţi şi din Parlament şi miniştri asupra cărora există semne de întrebare venite atât din partea ANI, cât şi din partea altor instituţii”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.

El a ţinut să precizeze că experţii CE nu s-au referit punctual la persoane aflate în stare de incompatibilitate sau conflict de interese. „Nu s-a discutat de incompatibilităţi, ci mai mult de hotărârile de condamnare care nu au fost puse în aplicare. Cred că s-au referit la cazul Diaconu, asupra căruia ştiţi care a fost decizia”, a precizat senatorul Ioan Chelaru. Potrivit afirmaţiilor sale, experţii Comisiei au înţeles modificările la Statutul parlamentarului, conform cărora, în mod automat, când un ministru-parlamentar este condamnat definitiv pierde calitatea de parlamentar. „Nu mai e nevoie de o aprobare a Parlamentului în acest sens, lucru care ar trebui să devină şi este firesc să devină un automatism. Au sesizat şi experţii acest lucru”, a spus Ioan Chelaru.

Senatorul PSD a adăugat că un alt subiect discutat în timpul întrevederii a fost procesul de revizuire a Constituţiei. „Am discutat situaţia revizuirii Constituţiei şi am explicat că nu mai este o presiune specială în sensul în care procesul de revizuire nu va mai avea o foaie de parcurs foarte strânsă. Din contră, se va desfăşura în continuare pe acest an şi, probabil, pe anul viitor”, a precizat Chelaru.

În raportul din ianuarie 2014, CE a formulat o serie de recomandări Parlamentului care privesc respectarea independenţei sistemului judiciar. În raport se arăta că Parlamentul ar trebui să se asigure că nu există excepţii de la aplicarea legilor privind incompatibilităţile, conflictele de interese şi averile nejustificate, să se asigure că legile privind corupţia se aplică în mod egal tuturor cetăţenilor (hotărâri cu privire la cererile privind percheziţia, reţinerea şi arestarea parlamentarilor) şi să se asigure că, prin introducerea noului statut al parlamentarilor, se măreşte la maximum numărul de hotărâri judecătoreşti definitive care sunt executate automat.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0