Prima paginăPolitica

Comisia de la Veneția a dat aviz favorabil revizuirii Constituției

Dimensiune text

”M-am angajat în fața Comisiei de la Veneția, în numele statului român, să aplicăm corect decizia Curții și recomandările Comisiei”, declară senatorul Ioan Chelaru, vicepreședinte al Comisiei de revizuire a Constituției. Parlamentarul romașcan a apreciat că cele mai multe dintre observațiile comisiei sunt pertinente și binevenite.

Comisia de la Veneția a avizat favorabil, dar cu recomandări, proiectul de lege de revizuire a Constituției României. În plenul celei de-a 98-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția, care a avut loc pe parcursul zilei de vineri, 21 martie, raportul pentru România a fost prezentat de Sergio Bartolle, reprezentant al Italiei. Ceilalți șase membri care au lucrat la raportul pentru România sunt din Franța, Irlanda, Elveția, Polonia, Bulgaria și Finlanda, toți profesori universitari cu experiență în drept constituțional și foști demnitari ai statelor respective.

”Autoritățile române apreciază caracterul echilibrat al avizului și faptul că acesta a avut în vedere evoluțiile recente din România, atât dezbaterile publice pe proiectul de revizuire, cât și poziția Curții Constituționale, exprimată în 17 februarie, și cea din Consiliul Legislativ, din urmă cu câteva luni”, a afirmat senatorul Chelaru, vicepreședinte al Senatului.

Parlamentarul romașcan a condus delegația României la Comisia de la Veneția, fiind vicepreședinte al Comisiei de revizuire a Constituției. El a apreciat că cele mai multe dintre observațiile comisiei sunt pertinente și binevenite.

”Am explicat comisiei, în pledoaria făcută, că statul român va respecta decizia Curții Constituționale și vom lua în considerare sugestiile de modificare sau eliminarea anumitor propuneri de amendamente. Cred că decizia Comisiei de la Veneția va declanșa un proces de reevaluare a proiectului de lege privind revizuirea Constituției. M-am angajat în fața comisiei, în numele statului român, că suntem pe deplin angajați să participăm la o dezbatere aprofundată și favorabilă includerii sugestiilor din aviz. Am spus că un număr de texte constituționale urmează să fie modificate, însă ele nu schimbă în esență concepțiile de bază ale instituțiilor fundamentale ale statului. Forma de guvernare și cele mai importante competențe ale instituțiilor rămân aceleași”, a subliniat senatorul Ioan Chelaru. El a menționat că în cadrul comisiei au existat discuții cu privire la faptul că după iulie 2013 nu au mai fost discuții transparente și cuprinzătoare despre proiectele revizuirii.

”Am arătat comisiei că la dezbateri, inclusiv până în luna februarie, au participat asociațiile profesionale de juriști. Este adevărat că CSM, trecând printr-o schimbare de conducere, a venit un pic mai târziu, dar vor rămâne în continuare. La fel și societatea civilă va rămâne în dezbateri și orice sugestie importantă care poate ajuta acest proiect va fi avută în vedere. Cred că decizia comisiei înseamnă două lucruri. În primul rând, că autoritățile române au avut și vor avea în vedere recomandările comisiei și în al doilea rând, logica, filosofia și structura existentă în textul constituțional privind revizuirea Constituției. Sunt două chestiuni de care ne vom ține în mod esențial”, a susținut senatorul PSD. ”Concluzia este că discuțiile din cadrul Comisiei de la Veneția, decizia Curții Constituționale, decizia Consiliului Legislativ, împreună cu cei care suntem în comisia de revizuire și cei care vor fi în continuare implicați vor declanșa un important proces de reevaluare a proiectului de lege existent privind prevederile Constituției României. M-am angajat, repet, în fața comisiei să aplicăm corect decizia Curții și recomandările Comisiei. Raportul, care este de câteva zeci de pagini, reflectă în primul rând o experiență importantă care există în Uniunea Europeană pe probleme de constituție, dar și înalta pregătire și profesionalismul raportorilor”, a declarat vicepreședintele Senatului. Ioan Chelaru a mai arătat că foaia de parcurs propusă inițial privind revizuirea Constituției va fi de mai lungă durată, dar va permite o reevaluare a textelor și o analiză mai ales a celor disputate și discutate. ”Cred că vom da deoparte patimile politice și proiectul de revizuire și Constituția în sine trebuie să fie cât mai apropiat sau chiar adus la standardele europene. Având în vedere experiența și buna colaborare cu reprezentanții comisiei, i-am invitat în România pentru discuții pe parcurs și ne-am angajat să ținem cont de opiniile acestora, majoritatea dintre ele foarte bine argumentate. Nu putem previziona o dată a referendumului, mai ales că sunt forțe politice care, după ce au participat la lucrările comisiei, în ultimele zile ale comisiei au făcut spectacol și au plecat. Cred că putem discuta de un referendum pe Constituție în 2015”, a declarat senatorul Chelaru. În plenul celei de-a 98-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția, care a avut loc pe parcursul zilei de vineri, raportul pentru România a fost prezentat de Sergio Bartolle, reprezentant al Italiei. Ceilalți șase membri care au lucrat la raportul pentru România sunt din Franța, Irlanda, Elveția, Polonia, Bulgaria și Finlanda, toți profesori universitari cu experiență în drept constituțional și foști demnitari ai statelor respective.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0