Prima paginăActualitateNeamt

Comersanţii de detergent au fost „săpuniţi” de Protecţia Consumatorului

Dimensiune text

În urma unui control al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, au fost găsiţi la vânzare detergenţi expiraţi şi etichetaţi necorespunzător. Produsele cu abateri valorează 13.137 lei.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ a verificat, în luna ianuarie, modul în care se respectă precedurile legale la comercializarea detergenţilor şi a altor produse de curăţat. Niciunul dintre operatorii economici verificaţi nu a fost „curat”.  Valoarea produselor controlate este de 60.704 lei, din care cele cu abateri de la prevederile legale au avut o valoare totală de 13.137 lei.

„Ca urmare a abaterilor constatate s-au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare pentru produse în valoare totală de 11.988 lei, oprirea definitivă de la comercializare pentru produse în valoare totală de 1.149 lei, 11 avertismente şi zece amenzi contravenţionale în valoare totală de 23.000 lei”, a precizat comisar şef adjunct Vlad Ciurea.

Abaterile de care s-au făcut vinovaţi comercianţii sunt variate, de la nerespectarea cerinţelor de etichetare la nerespectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor. „Referitor la respectarea cerinţelor de etichetare, abaterile constatate au vizat două direcţii, respectiv  abateri referitoare la elemente de identificare şi abateri privind conţinutul, instrucţiunile de utilizare şi dozajul”, a precizat comisarul şef adjunct Vlad Ciurea. De exemplu, pentru o serie de detergenţi lichizi pentru suprafeţe, diferite variante, nu era menţionată denumirea produsului din care să rezulte funcţia sa. „Mai mult, în descrierea unor produse găsim termeni ca «URAGAN de curăţenie / URAGAN de prospeţime» şi «Efect dublu de URAGAN», ceea ce constituie o descriere imprecisă a produsului”, a spus comisarul Vlad Ciurea.

S-au găsit, de asemenea, şi detergenţi cu termenul de valabilitate depăşit, scoşi la vânzare, şi etichete care nu conţin sintagmele obligatorii precum „A se clăti cu apă din abundenţă cel putin 15 minute şi consultaţi medicul”, „În caz de ingestie, a se bea multă apă” sau „Nu provocaţi voma. Consultaţi medicul de urgenţă”.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului face şi câteva recomandări care trebuie respectate atunci când cumpărăm detergenţi. Astfel, aceştia trebuie cumpăraţi doar din magazine sau raioane specializate. Preţul foarte mic al unui detergent trebuie să ridice semne de întrebare, întrucât acesta ar putea fi primul semnal că detergentul este contrafăcut. „De asemenea, eticheta trebuie să conţină coordonatele producătorului sau importatorului, iar ambalajul să conţină regulile de folosire şi măsurile de precauţie necesare la utilizare. Este bine să preferaţi detergenţii ecologici, care au drept simbol o floare cu petale sub formă de steluţe”, a mai spus comisarul şef adjunct Vlad Ciurea.

COMENTARII

WORDPRESS: 0