HomeActualitateRoman

Comemorarea Revoluției din ’89, la mormântul lui Fănel Ciupitu

cimitir 02Zeci de romaşcani s-au adunat, şi în acest an, în cimitirul „Eternitatea” din Roman, la mormântul eroului Fănel Ciupitu, care a murit în urmă cu 26 de ani, în zilele în care românii înfăptuiau Revoluţia din 1989. Un sobor de preoţi a făcut o slujbă de pomenire, apoi primarul municipiului Roman a ţinut o scurtă cuvântare.

„Venim, pe 22 decembrie, în fiecare an, aici, la simbolul Revoluţiei din 1989, Fănel Ciupitu. Eu consider acel eveniment ca o a doua zi naţională. Este un eveniment special pentru naţiunea română, în care au murit oameni, în care s-a adus jertfă de sânge, de lacrimi, pentru ca ţara să intre pe un alt drum, un drum al libertăţii, al democraţiei, al suveranităţii depline, al neatârnării din punct de vedere economic, politic. Din păcate, această jertfă nu a adus întotdeauna împlinirea, exact cum ne-am fi dorit-o. Și iată că, mai bine de un sfert de veac trecând, au trebuit lucrurile să se aşeze. Și noi avem vina noastră, cu toţii. N-am avut determinarea să ducem un lucru până la bun sfârşit în totalitate. Am acceptat, de foarte multe ori, jumătăţi de măsură”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

cimitir 03El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să fie o lecţie pentru toţi cetăţenii şi reprezintă un bun motiv de a termina lucrurile începute de cei care şi-au dat viaţa în urmă cu 26 de ani. „Iată că avem o resetare. Trăim, în această toamnă, la mai bine de un sfert de veac, o nouă experienţă. Societatea, strada, a dorit ca lucrurile să se aşeze pe un făgaş al normalităţii. Acest lucru a început şi sperăm cu toţii în el şi sperăm să se desăvârşească tocmai pentru ca victimele, eroii, cei care s-au sacrificat, să nu fi trăit în zadar acea jertfă. Și ne dorim cu toţii să intrăm pe un drum al democraţiei asumate, al civilizaţiei europene, pe care cu toţii să o înţelegem, să o dorim şi să o implementăm. Dorim ca lucrurile să se aşeze tocmai pentru ca eroi ca Fănel Ciupitu, ca martorii revoluţiei, să nu rămână în amintirea noastră doar ca simpli eroi, ci ca oameni care au reuşit să contribuie la desăvârşirea statului modern, european. Avem lucruri de făcut, corect şi până la capăt”, a mai spus Laurenţiu Dan Leoreanu.

cimitir 04Subofiţerul romaşcan Fănel Ciupitu a murit împuşcat, la numai 33 de ani, la Buzău. Era plutonier în cadrul ansamblului artistic al Armatei din Buzău. A fost răpus de gloanţe, în incinta comandamentului, pe 23 decembrie 1989.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • geo 7 ani ago

    ai dreptate dom vasile .bine mai era pe timpul lui carpusor.ai ramas acelasi comunist inrait