Comedia „Doctor fără voie”, pe scena Cercului Militar

HomeCultural

Comedia „Doctor fără voie”, pe scena Cercului Militar

 

 

Luni, 25 februarie, de la ora 18, Teatrul „Dan Alecsandrescu” din Roman prezintă, pe scena Cercului Militar de pe strada Ștefan cel Mare, comedia-pamflet „Doctor fără voie”, adaptare după Molière, în regia lui Radu Vătavu.

„Doctor fără voie” este un spectacol de comedia dell’arte, în care personajul principal este un ţăran pe nume Sganarelle. În urma unei farse jucate de soţia lui – pentru bătăile pe care acesta i le aplica frecvent -, el este luat drept un doctor faimos. Ca să se răzbune, soţia îl recomandă unei familii înstărite pentru a-i vindeca fata devenită mută, care, la rândul ei, juca o farsă tatălui ei. Sganarelle nu se ridică la nivelul renumelui cu care s-a prezentat în faţa familiei, în schimb se trezeşte în mijlocul unei poveşti de dragoste între pacientă, Lucinde, şi iubitul ei, Léandre. „Doctorul” nu a făcut altceva decât să o pună pe fată faţă în faţă cu bărbatul iubit, moment în care aceasta începe să vorbească. Muţenia nu era decât un protest, adresat tatălui ei, împotriva intenţiei acestuia de a o mărita cu un alt bărbat pe care nu-l iubea. Piesa aduce în lumină dorinţa de îmbogăţire a „doctorilor-savanţi” şi critică abuzul de latinisme, multe dintre acestea inventate, în faţa bolnavilor creduli.

„Există o vorbă care spune: prost să fii, noroc să ai. Dar ce te faci când ești deștept? Sau… șmecher? Cam cât noroc ai, în cazul acesta? «Doctor fără voie» este o comedie savuroasă, ajustată cu poante și glume adaptate perioadei în care trăim. Ca o concluzie, merită văzută și revăzută, pentru că în fiecare personaj ne regăsim, cu toții, câte puțin. În ordinea intrării în scena: Mariana Levărdă, Radu Vatavu, Cristian Foghel, Liviu Cojocărescu, Gheorghiță Iancu, Sorin Cobuz, Daniela Pețenchi, Camelia Duca, Luminița Mera, Mihaela Ion, Maria Bejan și Alexandru Lezeu. Regia îi aparține lui Radu Vatavu, iar sufleur este Silvia Coșnete. Intrarea este și va fi mereu liberă!”, este invitația lansată de membrii Teatrului „Dan Alecsandrescu” din Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0