Colocviu internațional de literatură la Roman, în luna septembrie

HomeCultural

Colocviu internațional de literatură la Roman, în luna septembrie

 

 

În municipiul nostru urmează a se desfășura, luna viitoare, Colocviul Internaţional de Literatură „1918 – Anul marilor uniri naționale în literatura europei postbelice”. Manifestarea se va desfășura în perioada 20 – 23 septembrie, în organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ și a autorităților romașcane. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează a fi dezbătut de consilierii locali romașcani în ședința ordinară de pe 21 august, pentru alocarea din bugetul local a sumei de 10.000 lei, în vederea organizării în bune condiții a Colocviului.

Conform expunerii de motive a proiectului de hotărâre, scopul acestui Colocviu Internațional este dezvoltarea cooperării culturale internaţionale prin continuarea legăturilor dintre scriitorii din judeţul Neamţ şi cei din Comunitatea Europeană sau de pe alte continente. La ediţia din anul 2015, la Colocviul desfășurat la Piatra Neamţ au participat scriitori din Spania, Italia, Japonia, Albania, Franţa, Venezuela, SUA şi România. Un alt obiectiv ce va fi atins de acest Colocviu Internațional de Literatură,

de mare însemnătate pentru țara noastră, este Centenarul Marii Uniri, iar prin tema acestui eveniment se evidențiază în plus influența în literatura europeană a acestui act istoric.

Vor avea loc trei sesiuni de dezbateri, după cum urmează: vineri 21 septembrie, între orele 11.00 – 14.00; sâmbătă 22

septembrie, între orele 9.00 – 14.00; duminică 23 septembrie, între orele 9.00 – 14.00, iar în fiecare din zilele menționate, în timpul zilei și seara, vor avea loc dezbateri și schimburi de impresii pe marginea comunicărilor, pe teme din comunicările ştiinţifice ale criticilor literari şi scriitorilor din 32 de ţări (27 ţări din Comunitatea Europeană plus de membri ai Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari (AICL) din Japonia, Australia, Canada, SUA și Bolivia. De asemenea, vor fi organizate vizite la obiectivele culturale care evocă situația aproape singulară existentă în zona Roman, în care comunitățile catolice și ortodoxe conviețuiesc și participă ca un tot la activitățile social-culturale din arealul zonei, participând activ la istoria culturală şi spirituală din judeţul Neamţ şi alte judeţe.

„Acest proiect creează premisele pentru o mai bună publicitate şi, implicit, cunoaştere a valorilor culturale locale şi naţionale în cercurile literare din ţările participante, transmițând importanța covârșitoare a înfăptuirii unirii României în contextul unei Europe diverse și unitare. La acest Colocviu Internațional de Literatură vor participa oficialități locale, județene și centrale, precum și personalități din domeniul creației și criticii literare: dr. Cristian Livescu – preşedintele Societăţii Scriitorilor din judeţul Neamţ și a Uniunii Scriitorilor din Neamț, subordonată Filialei Iași; doamna Neria de Giovanni (Italia) – preşedinte AICL; prof. univ. dr. Ştefan Damian – preşedintele filialei AICL România, alți reprezentanți ai AICL România și din străinătate. AICL România va realiza legătura între AICL Italia, viitorii participanţi şi organizatorii din România și totodată va colecta materialele comunicărilor care vor constitui volumul Colocviului Internațional de Literatură”, mai precizează documentul care va fi supus aprobării consilierilor locali romașcani.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0