Prima paginăSocial

Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, câștigător în Competiția națională „Școală Europeană”

Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, câștigător în Competiția națională „Școală Europeană”

Dimensiune text

 

 

61 de instituții de învățământ preuniversitar din țară, între care și două din județul Neamț, vor fi premiate joi, 24 mai, de Ministerul Educaţiei Naționale, drept câștigătoare în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Competiției naționale „Şcoală Europeană”. Festivitatea de decernare a titlului „Şcoala Europeană” se va desfăşura în Sala „Nicolae Iorga” a Palatului Parlamentului din București, cu începere de la ora 13:00.

Între școlile care vor primi distincția de „Şcoală Europeană” în acest an se află și două din județul Neamț: Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman și Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț. Fiecare unitate de învăţământ va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2018” şi un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotări.

La ediţia din acest an a Competiției Naționale „Şcoală Europeană” s-au înscris 112 unităţi de învăţământ preuniversitar, din 29 de județe și din Capitală. Dintre cele 2.023 de unități de învățământ preuniversitar participante la edițiile anterioare (2004 -2017), 775 au primit titlul de „Școală Europeană”. Competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică la nivel european, prin care autoritatea națională în domeniu susține unitățile de învățământ și valorizează experiențele acestora acumulate în cadrul proiectelor europene de parteneriat între școli.

Evaluarea candidaturilor s-a realizat după următoarele criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare; integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii; performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare; asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație; continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene; strategie şi modalităţi de implementare și evaluare; strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor); dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană; calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2015-2018, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

„Această competiție se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii. Certificarea școlilor cu titlul «Școală Europeană» le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”, precizează un comunicat al Ministerului Educației Naționale.

Certificatul obținut are o valabilitate de trei ani, după care şcoala trebuie să reintre în concurs pentru reconfirmarea titlului. În acest sens, trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul şcolii trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Titlul de „Școală Europeană” a mai fost obținut, în ultimii ani, de Liceul cu Program Sportiv din Roman (în 2014, titlu obținut pentru a treia oară consecutiv), precum și de Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman (2014 și 2017)

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0