Prima paginăActualitate

Cod galben de precipitații abundente, cu lapoviță și ninsoare, de miercuri seara până vineri

Cod galben de precipitații abundente, cu lapoviță și ninsoare, de miercuri seara până vineri

Dimensiune text

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o avertizare meteo de tip cod galben vizând precipitaţii abundente, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, cu intensificări ale vântului, pentru intervalul miercuri, 19 aprilie, ora 18 – vineri, 21 aprilie, ora 10, pentru cea mai mare parte a țării, inclusiv județul Neamț.

Conform meteorologilor, în intervalul menționat, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, în toate regiunile. Temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în după-amiaza zilei de joi, 20 aprilie, şi în noaptea de joi spre vineri, 20 spre 21 aprilie, aria acestora se va restrânge către est. În aceste zone, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi, pe arii restrânse, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, 50 – 60 l/mp.

La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă. În restul ţării va ploua, iar începând din noaptea de miercuri spre joi (19 spre 20 aprilie), în Moldova şi, pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania şi trecător în zona deluroasă din sud, se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, unde vitezele la rafală vor atinge 50 – 60 km/h.

În același interval, în zonele din Carpaţii Meridionali şi Orientali – aflate sub avertizare de tip cod portocaliu până vineri dimineață la ora 6 – va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 60 – 70 km/h şi peste 80 – 90 km/h, pe creste, viscolind puternic ninsoarea şi reducând vizibilitatea.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Regimul termic va fi unul oscilant în următoarele două săptămâni, cu intervale în care vremea va fi, în general, mai rece decât în mod obișnuit la această dată. Apoi, valorile termice se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Vor fi precipitații importante cantitativ, mai ales în perioada 18 – 20 aprilie aprilie, precum și după 27 aprilie, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie valabilă pentru perioada 17 – 30 aprilie 2017.

În Moldova, în prima săptămână de prognoză vremea va fi deosebit de rece, cu precădere în intervalul 19 -21 aprilie, când media maximelor termice va fi de 5 – 7 grade. În cea de a doua săptămână, valorile termice diurne se vor apropia treptat de cele normale și vor ajunge la medii, pe întreaga regiune, de 18 – 19 grade. Temperaturile nocturne vor fi în scădere până în 21 – 22 aprilie, când vor deveni negative, apoi vor începe să crească, astfel că între 28 și 30 aprilie media minimelor termice va fi de aproximativ 6 grade. Vor fi condiții de precipitații aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse și importante cantitativ în intervalul 19 – 20 aprilie.

La munte, între 17 și 24 aprilie, temperaturile vor avea variații destul de semnificative. Temperaturile maxime vor avea valori medii între -3 și 6 grade, iar cele minime între -10 grade (în dimineața zilei de 21 aprilie) și -4 grade (în dimineața de 21 aprilie). Din 25 aprilie și până la finalul intervalului de prognoză, temperaturile vor rămâne relativ constante. Media lor va fi pozitivă, astfel că ziua va avea valori până la 9 – 10 grade, iar noaptea de până la 2 grade. Vor fi precipitații aproape în fiecare zi, mai frecvente și mai importante cantitativ între 18 și 21 aprilie.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0