HomeRoman

Clubul rebusistic „Edip” din Roman, activ pe Facebook

Un grup de împătimiți ai cuvintelor încrucișate a înființat, în 1988, Cercul rebusist „Edip”. Sub coordonarea regretatului Mihai Crețu, mișcarea rebusistică romașcană a devenit cunoscută în țară. Din lipsă de sediu și de fonduri, pasionații de rebus și-au mutat activitatea pe rețeaua de socializare Facebook.

 

 

În Roman există un cerc rebusistic, o grupare etalon a rebusismului românesc. În martie 1988, un grup inimos de pasionați ai cuvintelor încrucișate a înființat Cercul rebusist „Edip”. Acesta și-a desfășurat activitatea în fostul club al laminoriștilor. Pe lângă ședințele săptămânale, Cercul rebusistic „Edip” organiza concursuri bi sau trilaterale la care participau grupări rebusiste din țară. „Cercul romașcan era un grup deschis. Venea cine avea chemare pentru cuvintele meticulos încrucișate și rămânea cine reușea să deprindă tainele încrucișării și dezlegării enigmelor rebusiste. Mulți romașcani au trecut pragul cercului. Cercul devenise o adevărată atracție pentru intelectualii orașului, dar puțini au fost cei care au rămas în acest cerc, pe cât de elitist, pe atât de exclusivist„, spune Nelu Dumbravă (foto), cadru didactic la Școala „Carmen Sylva” din Horia, unul dintre membrii Cercului rebusistic „Edip”.

 

Copii și adulți, atrași de careul de rebus

 

Regretatul Mihai Crețu, fostul președinte al Clubului "Edip"

Regretatul Mihai Crețu, fostul președinte al Clubului „Edip”

După înființarea cercului, rebusiștii romașcani au fost invitați să participe la concursurile Campionatului Național de Rebus Activ, o competiție care avea 4 – 5 etape într-un an, organizate, cu sprijinul Asociației Rebusiștilor din România, de cercuri rebusiste similare din diferite orașe din țară. Încă de la primele participări, gruparea romașcană a început să adune premii. Mulți dintre componenții Cercului de rebus, condus de regretatul inginer Mihai Crețu, fost șef al Ocolului Silvic Roman, se clasau spre vârful ierarhiei. „În perioada în care inginerul Mihai Crețu a fost președinte al cercului, Romanul a fost gazda multor competiții de rebus din cadrul Campionatului Național, iar romașcani erau o prezență extrem de activă în peisajul rebusist al țării. Se găseau relativ ușor sponsori care sprijineau acțiunile grupării de rebus a orașului, făcând posibilă nu numai organizarea «pe teren propriu» a competiției naționale, dar și deplasarea grupului romașcan la etapele campionatului în diferite orașe din țară. În acea perioadă fastă pentru rebusul romașcan, Mihai Crețu a înființat, la Școala nr.1, un Cerc de rebus pe care l-a denumit «Mini-Edip». Aproape 30 de copii au deprins, sub atenta îndrumare a maestrului, tainele rebusului„, își amintește Nelu Dumbravă.

Podiumurile competițiilor naționale de rebus erau ocupate cu prioritate de romașcanii Mihai Crețu, Constantin Călimac, Nelu Dumbravă, Doru Alexandru, Octavian Slăvuc, Mihai Jitaru sau Traian Ploșniță.

 

Cercul rebusistic „Edip” caută sediu și fonduri pentru a-și continua activitatea

 

Anul 2010 avea să aducă tristețe în rândul membrilor Cercului de rebus din Roman. Inginerul Mihai Crețu, devenit, între timp, vicepreședinte al Asociației Rebusiștilor din Romania, a trecut în lumea celor drepți. „Acest trist eveniment a zdruncinat din temelii Cercul de rebus «Edip», iar revitalizarea mișcării rebusiste locale a fost imposibilă„, explică Nelu Dumbravă.

Amintirile Cercului de rebus al orașului, al cărui protagonist a fost marele său prieten, au fost strânse de Nelu Dumbravă în volumul memorial intitulat „Mihai”. „Tot în amintirea președintelui de cerc s-au organizat două ediții ale Memorialului «Mihai Crețu», concurs național de rebus la care au participat foarte mulți rebusiști din țară. Pentru a doua ediție încă nu s-au găsit sponsori care să susțină financiar premierea câștigătorilor. Pe cheltuieli proprii, rebusiștii romașcani au participat, în toamna anului trecut, la Conferința rebusistă ce a avut loc la Valea Oituzului, în zilele de 21-22 septembrie, prilej cu care a fost editată revista «Enigmistica – Edip-Mihai Crețu»„, spune Nelu Dumbravă.

Fără resurse materiale care să facă posibilă înființarea de cercuri rebusiste în școli sau editarea de pliante, broșuri și reviste cu caracter rebusist, romașcanii captivați de careul de rebus s-au mutat pe Facebook. Au aderat la grupul „Rebus”, postând probleme de rebus pentru toți cei pasionați de acest „sport” din țară. „Lipsa finanțării mișcării rebusiste locale este o pierdere pentru oraș. Fără sediu, fără fonduri pentru a reînvia o activitate izvorâtă din setea de a cunoaște lucruri noi, care dezvoltă inteligența, ne-am mutat activitatea pe internet. Generația actuală de tineri și mai puțin tineri ar putea avea în  rebusul romașcan o alternativă instructivă de petrecere a timpului liber, de însușire a culturii generale, practicând acest joc al minții căruia i se poate spune, fără a greși, artă„, a spus Nelu Dumbravă.

Comentarii

WORDPRESS: 1