HomeEducatie

Clasa a IX-a va rămîne la liceu

Legea Educației, care prevede includerea, din 2015, a clasei a IX-a la gimnaziu, va fi modificată de ministrul Ecaterina Andronescu.

 

 

Conform Legii Educației, elevii care, în acest an școlar, sînt în clasa a VI-a vor sta în gimnaziu inclusiv în clasa a IX-a. Cu alte cuvinte, ciclul gimnazial va dura, potrivit legii, cinci ani.
Trecerea clasei a IX-a din ciclul liceal în cel gimnazial, prevăzută de Legea Educației să aibă loc începînd din 2015, va fi modificată de ministerul Educației, Ecaterina Andronescu. Aceasta a afirmat recent că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și scurtarea ciclului liceal la trei ani ar însemna „un salt în jos imens la calitatea învățămîntului„.
Prima problemă pe care o ridică această schimbare o constituie lipsa spațiului și a dotărilor necesare. „Una dintre problemele pe care le ridică trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu este infrastructura școlară. Această schimbare ar afecta mișcarea cadrelor didactice. Unele școli gimnaziale nu dispun de spații suficiente pentru a primi un nou nivel de studiu„, a precizat profesoara Gabriela Banu, inspector școlar adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț.

Sub aspectul încadrării, includerea în ciclul gimnazial a clasei a IX-a ar însemna scăderea normelor didactice la liceu și creșterea acestora în școlile gimnaziale. Pe de altă parte, pregătirea cadrelor didactice din școala generală nu le permite să predea pentru nivelul liceal.

Abandonul școlar la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a a fost argumentul inițiatorului legii, fostul ministru Daniel Funeriu.

Argumentele menținerii clasei a IX-a la liceu vor impune, în opinia noului ministru al  Educației, o corecție a Legii Educației.

Comentarii

WORDPRESS: 1
 • VICTOR 10 ani ago

  poate ar fi bine sa fie doar 7 clase de gimnaziu. Sunt suficiente pentru o pregatire generala a fiecarui om. Apoi sunt 3 variante :
  – scoala profesionala de 3 ani, la 16 ani poate intra pe piata muncii, conform Codului Muncii
  – liceul teoretic (vocational) – 4 ani, finalizat cu BAC clasic (care da dreptul inscrierii la orice facultate)
  – liceul tehnic – 5 ani, finalizat la alegerea elevului, cu : – BAC clasic
  – BAC profesional (care da dreptul inscrierii la scoli postliceale sau la facultati cu profil similar celui parcurs in liceul tehnic
  Trecerea de la Gimnaziu la treapta urmatoare de Liceu sau Scoala profesionala, se face prin examen dat direct la scoala dorita, nu prin repartitie centralizata -computerizata