Într-o singură noapte, nu mai puțin de cinci persoane au ajuns la Spitalul Municipal de Urgență Roman, fiind diagnosticate cu intoxicație cu ciuperci. Printre ele se numără o fetiță de șase ani și o adolescentă de 17 ani.
Joi seară, în jurul orei 20.45, cadrele medicale de la Serviciul Județean de Ambulanță au fost solicitate să intervină în cazul a trei persoane din cartierul Nicolae Bălcescu, care au început să se simtă rău după ce au mîncat ciuperci. Pacienții, o fetiță de șase ani, și părinții ei, ambii de 29 de ani, au fost aduși la Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul spitalului, unde au primit îngrijiri medicale. Vineri dimineață, în jurul orei 3, la CPU au ajuns la spital o adolescentă de 17 ani și mama ei, de 40 de ani, din comuna Ion Creangă, intoxicate și ele cu ciuperci. Toți cei cinci pacienți prezentau grețuri, vărsături și tulburări de echilibru, starea lor fiind în prezent stabilă.
Potrivit cadrelor medicale, deocamdată nu se cunoaște încă ce fel de ciuperci au mîncat, însă norocul pacienților a fost că au chemat ambulanța la timp. În general, intoxicațiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive (grețuri, vărsături,dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică și insuficiență hepatocelulară), tulburări neurosenzoriale (mioză – micșorarea pupilelor sau midriază – dilatarea pupilelor, agitație, dezorientare temporo-spațială, confuzie, delir, halucinații vizuale și auditive, convulsii, comă), tulburări cardiovasculare (brahicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii și vîrstnici, tulburări renale(insuficiență renală funcțională și/sau organică), simptome generale (frisoane, febră, transpirații, uscăciunea mucoaselor sau, dimpotrivă, hipersecreție salivară și renală).
Gravitatea intoxicațiilor cu ciuperci este dată în special de insuficiența hepatică fulminantă și insuficiența renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgență la medic este obligatorie în cazul apariției simptomelor menționate, ținîndu-se cont că apariția simptomelor la interval mai mare de șase ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente au consecințe mai importante la copilul mic și la vîrstnici.
Comentarii