Cît ne costă verificarea instalațiilor de gaze naturale

Verificările și reviziile la instalațiile interioare de gaz trebuie să se realizeze periodic, verificarea – o dată la doi ani, iar revizia – o dată la zece ani, de către firme specializate în domeniu și autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în baza unui contract de prestări servicii. Cei responsabili de alegerea firmei specializate și de efectuarea acestor operațiuni sînt consumatorii.

 

 

Cu ocazia acestor acțiuni periodice se verifică starea, funcționalitatea și conformitatea instalației cu documentația tehnică avizată. De asemenea, se solicită documentația tehnică privind autorizarea și verificarea tehnică periodică a centralelor termice, boilerelor și convectorilor.

În cazul în care consumatorul nu deține documentele menționate sau dacă instalația de utilizare a gazelor naturale prezintă deficiențe, firma care execută verificarea/revizia instalației de utilizare este obligată să sisteze serviciul de distribuție a gazelor naturale, în conformitate cu reglementările în vigoare. În aceste situații, consumatorii sînt informați cu privire la demersurile pe care trebuie să le realizeze pentru readucerea instalației sau aparatului de utilizarea a gazelor naturale la funcționarea în condiții de siguranță deplină.

 

Cine ne poate face revizia

Conform informațiilor publicate pe site-ul ANRE, în municipiul Roman există patru firme cu autorizație de tip EDI (execuție, verificare și revizie instalații de utilizare a gazelor naturale, cu presiuni mai mici sau egale cu 6 bar): Hidroterm Roman, Instalator Proiect, Interamal Group Distribution Roman și Sarmis Construct Roman. Unele dintre aceste firme au și autorizații de tip EDS (execuție sisteme de distribuție) sau PDI (proiectare instalații de utilizare a gazelor naturale, cu presiuni mai mici sau egale cu 6 bar). O altă firmă care are autorizație de tip PDI este Vlanda Company.

O verificare costă 25 lei pentru fiecare gură de ardere, adică 50 lei pentru un apartament care are aragaz și centrală termică. Revizia care se face la zece ani costă mai mult, dar tarifele diferă de la firmă la firmă.

 

Măsuri de siguranță

În cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor, cetățenii sînt rugați să aplice următoarele măsuri de siguranță: să stingă toate focurile, să deschidă imediat toate ușile și ferestrele, să nu manevreze aparate electronice, să nu aprindă lumina, să nu verifice cu flacără instalațiile de gaze naturale și să sune imediat la dispeceratul de urgență al E.ON Gaz Distribuție la unul dintre numerele de telefon: 0265.200.928 sau 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă), indiferent de oră, dispeceratul E.ON Gaz Distribuție funcționînd în regim non-stop.

 

Distribuția de gaze în Roman, sigură

Compania care furnizează gazele naturale în municipiul Roman dă asigurări că cetățenii pot sta liniștiți în ceea ce privește siguranța sistemului de distribuție a gazelor naturale. Conform E.ON Gaz Distribuție, asigurarea utilizării în condiții de siguranță a instalațiilor și a echipamentelor care folosesc gazele naturale presupune o atitudine responsabilă și implicare, atît din partea distribuitorilor de gaze naturale, cît și din partea utilizatorilor, persoane fizice și juridice.

Compania noastră administrează, exploatează și întreține sistemul de distribuție a gazelor naturale compus din conducte și branșamente stradale, echipamente de măsurare și reglare a presiunii gazelor naturale. Instalațiile de utilizare a gazelor naturale din interiorul imobilelor aparțin proprietarilor clădirilor, care au obligația să le întrețină corespunzător pentru a fi îndeplinite condițiile de siguranță.

Prioritatea companiei noastre este exploatarea rețelelor de gaze naturale în condiții de maximă siguranță. Astfel, investițiile în modernizarea rețelei de distribuție, verificarea periodică a rețelelor, alături de monitorizarea parametrilor de funcționare ai acesteia, precum și activitatea de intervenție la solicitările consumatorilor de gaze naturale servesc acestui scop„, a afirmat Corneliu Zaiț, purtător de cuvînt al E.ON Gaz Distribuție.

Reprezentanții companiei îi îndeamnă pe romașcani să sisteze de urgență alimentarea cu gaze dacă simt miros de gaze într-un imobil sau pe stradă, timpul de intervenție fiind decisiv în prevenirea apariției unor evenimente grave.

Mirosul de gaz este o măsură de siguranță, în gazul natural, care este inodor, fiind adăugat etilmercaptan. Odorizarea gazelor naturale este realizată în stațiile speciale ale operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Se ce la 2 ani ? De ce nu la 2 secunde sau 20 ani?
    E furt cu complicitate. La cat profit au nemtii si ftasncezii{Distrigaz sud si nord} pot efectua totul, pe cheltuiala lor.

  • error: Content is protected !!