Prima paginăRoman

Cinematograful „Vasile Alecsandri” va fi „ras” din centrul istoric

Dimensiune text

Începînd de săptămîna viitoare, Primăria Roman va pune la cale un plan de demolare a ruinelor de pe strada Ștefan cel Mare, considerate adevărate „pete negre” ale zonei, în contextul modernizării acesteia.

 

În cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, centrul istoric al municipiului va fi modernizat, asfaltat, dotat cu trotuare noi și va fi redat circulației după ani întregi de așteptare.

Am primit sesizări pe tema acestor ruine inclusiv de la reprezentanții firmelor de construcții care realizează lucrările de modernizare a străzii Ștefan cel Mare. Aceștia susțin că existența acelor resturi de clădiri din centrul istoric le îngreunează munca și, pe de altă parte, pun în pericol siguranța trecătorilor. Zona trebuie, oricum, eliberată de astfel de ruine, și ar fi păcat ca acest lucru să se realizeze după finalizarea lucrărilor, pentru că tot centrul istoric s-ar umple de moloz„, a precizat city-managerul Ovidiu Bojescu.

Administrația locală va solicita Prefecturii Neamț, după întrunirea comisiei locale pentru situații de urgență, aprobarea demolării cinematografului „Vasile Alecsandri”. „Astfel de intervenții se pot realiza în cazuri de pericol deosebit. Un astfel de caz a fost și cel al cinematografului «Flacăra», care a fost demolat în regim de urgență după ce tavanul clădirii s-a prăbușit și a ucis o persoană. Administrația locală poate acorda amenzi proprietarilor care nu își întrețin proprietățile, însă nu îi pot forța să le consolideze. Legislația ce ține de situațiile de urgență permite, însă, demolarea clădirilor care reprezintă pericol de prăbușire și care amenință viața cetățenilor„, a mai explicat Ovidiu Bojescu.

Proprietarii imobilului unde a funcționat cinematograful „Vasile Alecsandri” au fost avertizați și amendați în repetate rînduri pentru că nu au grijă de proprietatea lor. Între timp, clădirea a devenit ținta preferată a hoților de cărămizi, iar din fostul cinematograf au mai rămas doar cîteva porțiuni de pereți.

Fostul cinematograf „Vasile Alecsandri” nu este singura ruină periculoasă din zona centrului istoric. Astfel de clădiri mai sînt situate în zona 1 Mai, însă nu sînt incluse în zona modernizată în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Gaspar 9 ani

  La ce ma ajuta pe mine , cetateanu Gogu , faptul ca Primaria Roman trimite amenzi acelui cetatean evreu care a revendicat cladirea cinematografului , iar acum cladirea va disparea ? Pana la urma , nici nu mai inteleg care centru istoric sa fie la Roman , daca nimic nu mai este reprezentativ .

 • Mai plângem o dată…după demolarea de vis-a-vis a Teatrului, aşa cum era cunoscut…
  De ce nu se reconstruieşte măcar acest cinematograf, avea şi grădină de vară, era frumos!
  Eu am venit în 1967 în Roman…nu ştiu dacă cinematograful era vechi sau nou, dar era bine întreţinut, era frecventat, rulau filme bune, Strada Mare era f. curată, avea un tunel de
  tei înmiresmaţi…acum, de toate s-a ales praful…
  Cel mai comod(dar, condamnabil!) e să numeşti ,,pată neagră” (sau ,,gaură neagră” în cazul SIDEX) ca să demolezi sau să vinzi pe nimic, ceva valoros.
  Faţă de asemenea fapte, poţi să-ţi exprimi,,ura, mânia şi dispreţul”…

 • caraiman gabriel 9 ani

  da sunt deacord cu demolarea cinematografului „VASILE ALACSANDRI” dar in locul lui sa se construiasca tot un cinematograf, o terasa pe langa fostul caffe-bar 1MAI, de fapt in incinta acestuia, acolo se fac cruci si diferite accesorii pentru morminte,,,se mai poate face si un muzeu,,,,in care se reamintesc fostele origini ale romanului…un mall cu traditie, ma refer la restaurant,,muzica lautareasca,mancare din zona noastra, iar cu circulatia rutiera nu as prea fi deacord, in centrul istoric toti vom merge pe jos, pana la urma e un centru istoric…trebuie sa facem ceva cu el

 • Laudatio 9 ani

  Vai de cei ce isi uita traditiile si istoria neamului si a locurilor natale ..cata istorie a pierdut Romanul prin demolarile ce au avut loc ce mai conteaza inca o cladire RASA cum cinic si vulgar se exprima ziaristii provinciali fata de trecutul unui oras.