Prima paginăRoman

Cinematograful „Vasile Alecsandri” va fi demolat

Dimensiune text

Luni, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a stabilit un plan de demolare a ruinelor fostului cinematograf „Vasile Alecsandri” de pe strada Ștefan cel Mare, considerate adevărate „pete negre” ale zonei, în contextul modernizării acesteia. Costul lucrărilor va fi imputat proprietarului clădirii. Toți cei care locuiesc pe strada Ștefan cel Mare vor fi obligați să întrețină aspectul clădirilor în care domiciliază, iar cei care nu își permit să contribuie la estetica zonei și sînt chiriași în locuințe vor fi mutați în alte zone ale orașului.

 

Proprietarii imobilului unde a funcționat cinematograful „Vasile Alecsandri” au fost avertizați și amendați în repetate rînduri pentru că nu au grijă de proprietatea lor.
Între timp, clădirea a devenit ținta preferată a hoților de cărămizi, iar din fostul cinematograf au mai rămas doar cîteva porțiuni de pereți. Administrația locală a decis să trimită proprietarilor fostului cinematograf factura aferentă lucrărilor de demolare.
Hotărîrea 6/2012 a Consiliului Local pentru Situații de Urgență aprobă, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 21/2004 privind sistemul național de management al situațiilor de urgență, Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2005 privind protecția mediului și Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor, programul de măsuri pentru demolarea clădirii în care a funcționat cinematograful «Vasile Alecsandri». Demolarea părților de construcție care pun în pericol vecinătățile și traficul din zonă se va face conform legislației în vigoare, pe cheltuiala proprietarului. Molozul rezultat în urma acestor lucrări va fi utilizat în alte zone ale municipiului, ca, de exemplu, pentru nivelarea viitoarei artere ocolitoare Roman Vest. Proprietarii clădirii vor fi înștiințați oficial privind această hotărîre, apoi vor primi devizul de lucrări și li se va cere achitarea sumelor aferente lucrărilor de demolare. Noi acționăm pentru punerea în siguranță a vieții romașcanilor, însă este vorba despre o proprietate privată, iar cel care știe că este proprietar trebuie să înțeleagă că răspunde de proprietatea sa„, a explicat primarul Laurențiu Dan Leoreanu, șeful CLSU Roman.

Fostul cinematograf „Vasile Alecsandri” nu este singura ruină periculoasă din zona centrului istoric și nici singura clădire al cărei aspect nu se potrivește cu cel al unei zone modernizate. Astfel, direcția de Urbanism a Primăriei Roman va verifica toate construcțiile de pe strada Ștefan cel Mare, pînă la începutul săptămînii viitoare, urmînd să dispună măsuri de încadrare în estetica zonei pentru fiecare locuință în parte. „Fiecare romașcan domiciliat pe strada Ștefan cel Mare trebuie să își dea interesul pentru înfrumusețarea aspectului locuinței, așa cum prevede și Legea fațadelor. Cei care nu pot face acest lucru și locuiesc în chirie vor fi mutați în alte zone ale municipiului, precum strada Fabricii, iar acele clădiri din centrul istoric vor fi închiriate unor persoane care le pot și întreține„, a mai spus primarul.

Tot în cadrul ședinței de luni a CLSU au fost aprobate noi măsuri pentru reducerea numărului de incendii ale resturilor de vegetație și a fost abordată problema unor pomi care pun în pericol atît structura blocului 15 de pe strada Ecaterina Teodoroiu, cît și siguranța traficului rutier din această zonă.
Un copac afectează structura blocului. Pomul este foarte aproape de bloc, iar rădăcinile lui au produs deja defecțiuni în zonă. Pereții sînt mucegăiți pe interiorul și exteriorul clădirii, la parter, pînă la nivelul geamului. Deși un romașcan care nu locuiește în scara respectivă se opune tăierii copacului, spunînd că el l-a sădit și, deci, el decide cînd poate fi tăiat, copacul va fi doborît. Un alt pom situat în acea zonă este înclinat spre carosabil și va fi toaletat pentru a nu crea probleme în trafic„, a fost decizia reprezentanților CLSU.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0