Prima paginăPolitica

Cine sunt noii parlamentari de Neamț

Cine sunt noii parlamentari de Neamț

Dimensiune text

Senatorii și deputații aleși pentru legislatura 2020 – 2024, în urma scrutinului din data de 6 decembrie, și-au preluat mandatele la finalul săptămânii trecute și s-au întrunit luni în prima ședință a noului Parlament, convocat de președintele Klaus Iohannis.

În urma alegerilor din 6 decembrie, județul Neamț va fi reprezentat în Parlament de trei senatori – Răzvan Cuc (PSD), Eugen Țapu Nazare (PNL) și Sorin Lavric (Alianța pentru Unirea Românilor – AUR) – și de opt deputați – Oana Bulai, Remus Munteanu și Ciprian Șerban (PSD), Mara Calista, Mugur Cozmanciuc și Laurențiu Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR) și Dumitrina Mitrea (AUR).

Cel mai în vârstă parlamentar de Neamț este senatorul Eugen Țapu (58 de ani), iar cel mai tânăr este deputatul Mara Calista (32 de ani). Patru dintre noii parlamentari de Neamț – Oana Bulai, Remus Munteanu, Dumitrina Mitrea și Sorin Lavric – se află la primul mandat, iar cele mai multe mandate le strânge senatorul Eugen Țapu, aflat la cel de-al treilea.

Noul Parlament este format din 465 de membri – 136 de senatori și 329 de deputați. Președinte al Senatului a fost aleasă Anca Dragu (USR-PLUS), iar președinte al Camerei Deputaților – Ludovic Orban (PNL).

CV-ul noilor parlamentari

Deputatul PSD Oana Bulai (40 de ani) a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Craiova. Experiența în Administrație include funcțiile ocupate în cadrul Consiliului Județean Neamț – administrator public al județului –, de consilier de stat pentru domeniul Educație al fostului prim-ministru Viorica Dăncilă, dar și cea de președinte al Consiliului de Administrație la Societății Naționale a Sării – SALROM.

Oana Bulai

Oana Bulai

Deputatul PSD Remus Munteanu (46 de ani) este fiul fostului prefect și deputat de Neamț Ioan Munteanu. A absolvit Facultatea de Administrație Publică din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași. A jucat fotbal pentru o scurtă perioadă, ca portar, la FC Ceahlăul. A fost secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului și membru în Consiliul de Administrație al Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) SA din cadrul Ministerului Energiei.

Remus Munteanu

Remus Munteanu

Deputatul PNL Mara Calista (32) este și ea la al doilea mandat, primul în județul nostru. Este originară din București, la primul mandat a candidat pentru județul Teleorman, iar acum pentru județul Neamț. A absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Ştiinţe Politice – specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. A fost șefă de cabinet a fostului deputat PNL Bogdan Olteanu, consilier parlamentar pentru deputatul Alina Gorghiu, dar și consilier personal al fostului prim-ministru Dacian Cioloș. A fost membru în Consiliul de Administrație al Loteriei Române.

Mara Calista

Mara Calista

Deputatul AUR Dumitrina Mitrea (49 de ani) a absolvit Academia de Studii Economice din București, specializarea Management Economic. A activat ca economist. Este președintele filialei Neamț a AUR. A candidat fără succes la alegerile locale din luna septembrie a acestui an, pentru președinția Consiliului Județean (CJ) Neamț și pentru o funcție de consilier județean – locul al șaselea, cu 2,65% din voturi, la scrutinul pentru președinția CJ Neamț și tot locul al șaselea pentru AUR, cu 2,38%, la cel pentru o funcție de membru în legislativul județean.

Dumitrina Mitrea

Dumitrina Mitrea

Senatorul PSD Răzvan Cuc (37 de ani) a activat, în anterioara legislatură din Parlament, ca deputat de Giurgiu. A absolvit liceul în București, apoi Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Studii Economice ale Integrării Europene, dar și Facultatea de drept și administrație publică din cadrul Universității Hyperion. A fost administrator public al județului Giurgiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, apoi ministru al Transporturilor în cabinetul prim-ministrului Viorica Dăncilă. A candidat fără succes la alegerile locale în luna septembrie pentru funcția de primar al municipiului Piatra Neamț, ieșind pe locul al treilea, cu 20,87% din voturi.

Răzvan Cuc

Răzvan Cuc

Senatorul AUR Sorin Lavric (53 de ani) este scriitor și traducător. S-a născut la Drobeta-Turnu Severin. A absolvit Facultatea de Medicină Generală, Institutul Medico-Farmaceutic „Carol Davila” (1987-1993) şi Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1996). A obținut doctoratul în filozofie la Universitatea din Bucureşti (2005). Dintre volumele publicate amintim: „Cartea de Crăciun” (Humanitas, 1997), Ontologia lui Noica. O exegeză” (Humanitas, 2005), „Noica şi Mişcarea Legionară” (Humanitas, 2007); Traduceri (împreună cu Bogdan Mincă): Martin Heidegger, „Parmenide” (Humanitas, 2001); Martin Heidegger, „Problemele fundamentale ale fenomenologiei” (Humanitas, 2006). La începutul lunii decembrie, Uniunea Scriitorilor din România a anunțat că se delimitează de „declarațiile politice radicale” ale lui Sorin Lavric, făcute „cu privire la cadrul democratic în care se desfășoară viața politică din țara noastră”, în urma alegerii acestuia în Senatul României, candidând pentru județul Neamț.

Sorin Lavric

Sorin Lavric

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0