Prima paginăPolitica

Cine sunt cei care vor conduce Romanul în următorii patru ani

Cine sunt cei care vor conduce Romanul în următorii patru ani

Dimensiune text

 

În urma alegerilor locale desfășurate duminică, 27 septembrie, au fost aleși și consilierii locali din componența Consiliului Local Roman pentru următorul mandat de patru ani. Marți, Autoritatea Electorală Permanentă a confirmat algoritmul de alocare a mandatelor pentru legislativul local al municipiului Roman, pentru cei 21 de consilieri locali care vor face echipă cu primarul ales Leonard Achiriloaei.

Astfel, în urma alegerilor de duminică pentru Consiliul Local Roman, au fost obținute următoarele rezultate: PNL – 34,58% (5.912 voturi), Alianța pentru Roman 2020/PSD – 24,96% (4.235 de voturi), USR PLUS – 17,43% (2.958 de voturi), Partidul Împreună pentru Moldova – 8,39% (1.423 de voturi), Pro România – 5,33% (904 voturi), PMP – 4,54% (771 de voturi), ALDE – 2,58% (438 de voturi) și Uniunea Armenilor din România – 1,92% (325 de voturi).

Primele cinci formațiuni politice, cele care au trecut pragul de 5%, vor avea reprezentare în Consiliul Local Roman. În prima fază de alocare a mandatelor, voturile direct obținute au dus la distribuirea a 19 mandate, astfel: 8 pentru PNL, 5 pentru Alianța pentru Roman 2020/PSD, 4 pentru USR PLUS și câte unul pentru Partidul Împreună pentru Moldova și Pro România. În cea de-a doua fază de alocare a mandatelor, cea de redistribuire a voturilor, au mai fost alocate două mandate de consilier local, câte unul pentru Alianța pentru Roman 2020/PSD și Partidul Împreună pentru Moldova.

Astfel, conform ordinii de pe listele partidelor politice de la depunerea candidaturilor pentru alegerile locale, componența Consiliului Local Roman ar urma să fie următoarea:

– PNL – 8 consilieri: Roxana Iorga, Andrei Fron, Dana Păiuș, Constantin Ghica, Alin Tănase, Roxana-Dumitrița Lohan, Ștefan-Ionuț Gârbea și Elena Chelmuș (de menționat că primii doi membri PNL de pe lista de consilieri locali au fost Laurențiu Leoreanu și Leonard Achiriloaei: primul a precizat că optează pentru a rămâne în continuare în funcția de deputat, în timp ce al doilea a fost ales primar al Romanului);

– Alianța pentru Roman 2020/PSD – 6 consilieri: Viorel Stan, Ionuț Liviu Ciocoiu, Iulia Havrici Tomșa, Radu Cătălin Curpăn, Dragoș Viorel Moroșanu, George Alexandru Bălan (în cazul în care candidatul PSD pentru funcția de primar, Viorel Stan, optează pentru a rămâne în funcția de deputat, pe lista partidului pentru Consiliul Local urmează Alexandra Andreea Broască);

– USR PLUS – 4 consilieri: Radu Samson (USR), Ionuț Corbu (PLUS), Ovidiu Mărtici (USR), Cristian Dăniliuc (USR);

– Partidul Împreună Pentru Moldova – 2 consilieri: Teodora Baciu și Bogdan Roman;

– Pro România – un consilier: Victor Barcan.

Funcția de viceprimar, încă o necunoscută

Dintre cei 21 de consilieri locali va fi ales și viceprimarul municipiului Roman pentru următorul mandat. Spre deosebire de legislatura anterioară, PNL nu mai are majoritate absolută în consiliul local, astfel că nu își va mai putea impune singur viceprimarul.

Președintele PNL Roman, deputatul Laurențiu Leoreanu, a declarat pentru Ziarul de Roman că încă nu s-a luat o decizie dacă PNL va forța desemnarea unui candidat propriu pentru funcția de viceprimar sau va negocia cu celelalte formațiuni politice. „Nu am discutat până în momentul de față și nu este o prioritate acest subiect pentru noi. Urmează să analizăm lucrurile la rece, pentru că niciodată nu se iau deciziile la cald. Vom lua o decizie în cunoștință de cauză și vom vedea cum construim în tot ceea ce înseamnă în primul rând binele orașului. Sigur că mă interesează ce face și cum face PNL, dar pe primul loc sunt romașcanii, și pe urmă partidul”, a precizat Laurențiu Leoreanu.

În privința eventualelor colaborări politice, președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, a fost tranșant marți, declarând în cadrul unei conferințe de presă că este exclusă orice colaborare cu PSD.

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 2
 • Puiu puiu 12 luni

  Nu cred că e o enigma cine va fi viceprimar..”…promisiunea e promisiunea…..”

 • Mișu 12 luni

  Normal viceprimarul ar fi al celor de pe locul II… mai ales că respectivul a declarat că nu se vrea decât primar… dar ce mai e normal?…