Prima paginăSocial

Cine e mai primar: Achiriloaei sau Samson?

Cine e mai primar: Achiriloaei sau Samson?

Dimensiune text

În ultimele două luni, primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a încercat, în zadar, să obțină votul pentru a aproba lista de investiții pentru un împrumut aprobat anul trecut, de aproape 8,5 milioane de euro, unde se regăseau cotele de cofinanțare pentru proiectele europene și, în plus, proiectul de reabilitare a Policlinicii. Viceprimarul Radu Samson a anunțat public că nu va vota nici el, nici colegii săi din USR, acest proiect, până când de pe listă nu va fi eliminat proiectul privind reabilitarea Policlincii, la modul în care acesta a fost conceput de specialiști. Joi, 25 noiembrie, consilierii locali sunt convocați în ședință ordinară pentru a actualiza lista de investiții la un împrumut, cel din 2019 (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/11/028-reactualizare-lista-imprumut-intern_compressed.pdf). Pe ordinea de zi nu mai există niciun proiect privind împrumutul din 2020, probabil un semn că primarul Achiriloaei nu a reușit să se înțeleagă cu viceprimarul Samson.

Pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare a Consiliului Local se află și un proiect de hotărâre semnat de consilierii PSD, PPUSL și Pro România prin care se propune ca, anul viitor, agenții economici care dețin terase să fie scutiți de la plata taxelor locale pentru ocuparea domeniului public. În trecut, chiar aleșii locali PNL au avut un astfel de proiect de hotărâre, motiv pentru care cel mai probabil și această propunere va trece la vot.

Întorcându-ne la relația dintre primarul PNL și viceprimarul USR, acesta din urmă a „ieșit” la atac în ultima perioadă. În urmă cu câteva zile, viceprimarul Radu Samson l-a criticat dur pe primul gospodar al orașului, pentru faptul că a achiziționat 265 de salcâmi globulari pe care i-a plantat pe centrul orașului, deși USR ar fi dorit să fie plantați și în alte zone. Mai mult, îl acuză pe edil și de faptul că ar fi „fentat” legea: „Domnul primar a cumpărat copaci de 132.500 lei (+TVA), ca să poată fi făcută achiziția direct, fără licitație. A cumpărat 265 de salcâmi ornamentali, cu înălțimea de 3 metri, la prețul de 500 lei/bucata. (…) A ales o specie de copaci pe care nu știe nimeni din primărie să-i tundă, deci o să trebuiască să contractăm o firmă să-i toaleteze frumos, eventual an de an”.

Înainte de a ajunge în fotoliul de viceprimar, Radu Samson era mult mai atent cu cheltuirea banului public. În acest caz, a ales să critice faptul că nu s-a făcut o licitație, deși o problemă mult mai mare ar fi că la orice căutare pe internet, la firme specializate, un salcâm globular are prețul de două și chiar trei ori mai mic decât cel plătit de administrația romașcană, indiferent de cine este ea condusă. Ba, mai mult, viceprimarul a lăsat de înțeles, tot printr-o postare publică, că își va continua mandatul până la alegerile din 2024, după care va candida la șefia orașului: „Cu riscul de a părea nepoliticos vă rog să nu-mi urați prea mulți ani în funcția de VICEprimar. Cu tot cu următorii 3, o stagiatură de 4 ani e suficientă pentru funcția de primar”.

Urmează să vedem, în contextul în care PNL va guverna cu PSD, dacă relația Leonard Achiriloaei – Radu Samson va continua sau actualul viceprimar intră în Opoziție. Matematic vorbind, dacă PNL și PSD fac alianță, atunci își asigură majoritatea în Consiliul Local, iar USR va rămâne pe margine.

 

N.r.: Anterior acestui articol, Ziarul de Roman a publicat, în mod eronat, o informație prin care lăsam de înțeles că la ședința ordinară de pe 25 noiembrie se va aproba lista de investiții pentru împrumutul din 2020, motiv pentru care ne cerem scuze cititorilor și îi asigurăm că ne propunem, ca și până acum, să respectăm deontologia profesională.

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0