Prima paginăPolitica

Cinci partide ajung în Consiliul Local Roman, în urma alegerilor locale. Negocieri pentru majoritate și funcția de viceprimar

Cinci partide ajung în Consiliul Local Roman, în urma alegerilor locale. Negocieri pentru majoritate și funcția de viceprimar

 

Alegerile locale de duminică, 27 septembrie, au adus și modificarea componenței Consiliului Local (CL) al municipiului Roman pentru următorul mandat. Astfel, dacă în ultimii patru ani aveau reprezentare în CL Roman doar două partide, PNL și PSD, cu o majoritate amplă pentru liberali, de 15 la 6, scrutinul strâns de duminică va aduce reprezentanți din cinci partide în legislativul local de la Roman.

În cursa pentru ocuparea funcțiilor de consilieri locali la Roman s-au înscris opt formațiuni politice (detalii, aici), care au obținut următoarele rezultate: PNL – 34,58% (5.912 voturi), Alianța pentru Roman 2020/PSD – 24,96% (4.235 de voturi), USR PLUS – 17,43% (2.958 de voturi), Partidul Împreună pentru Moldova – 8,39% (1.423 de voturi), Pro România – 5,33% (904 voturi), PMP – 4,54% (771 de voturi), ALDE – 2,58% (438 de voturi) și Uniunea Armenilor din România – 1,92% (325 de voturi).

Doar primele cinci dintre acestea, cele care au depășit pragul de 5% din voturi, vor avea reprezentare în CL Roman, astfel: 8 consilieri locali pentru PNL, 6 – PSD, 4 – USR, 2 – ÎPM și 1 – Pro România. Cum pentru votarea proiectelor în consiliul local este nevoie de o majoritate simplă de 11 voturi din cele 21 (15 voturi pentru majoritatea calificată, în cazul proiectelor care privesc patrimoniul), va fi nevoie de alianțe între formațiunile politice, în primul rând pentru alegerea dintre consilierii locali a noului viceprimar al municipiului.

 „Negocierea pentru obținerea majorității va obliga PNL să cedeze funcția de viceprimar”

„Politicienii au tras în campanie pentru partid, romașcanii au votat. Acum, politicienii vor trage unii de alții, deoarece nu mai există majoritate în Consiliu Local.

Vă explicam, în momentul în care am decis să merg către PSD, că e greu să candidezi independent și să îți pui în practică proiectele, pentru că nu ai majoritate în Consiliu Local (CL). Mandatul primarului ales Leonard Achiriloaei se apropie de această situație, pentru că PNL nu mai are majoritate în CL, deci nu poate să-și treacă proiectele fără să facă o alianță/înțelegere/pact.

La ultimele două alegeri, în Consiliu au intrat doar 2 partide: PNL și PSD, iar PNL a avut majoritate, astfel încât a putut să dicteze și cine este viceprimar (viceprimarul este ales din rândul consilierilor locali). Mai exact, la ultimele alegeri, PNL a avut 15 consilieri și PSD 6. În aceste condiții, ideale, primarul a putut să-și pună în practică viziunea indiferent de opoziția PSD. Și a mai avut și viceprimar tot PNL.

Acum, lucrurile sunt complicate. PNL a pierdut șapte locuri și acum are 8 consilieri. PSD are tot 6 consilieri. USR-Plus a intrat în CL pe 4 locuri. Împreună pentru Moldova are 2 consilieri. Și Pro România are un loc.

PNL trebuie să se alieze cu unul sau mai multe partide pentru a putea guverna orașul. PNL are nevoie de 11 voturi pentru a forma o majoritate simplă și primarul să-și poată trece proiectele. Dar, pentru a trece proiectele ce privesc patrimoniul are nevoie chiar de o majoritate calificată, adică de 15 voturi.

Variantele de lucru pentru a obține majoritatea în CL sunt doar câteva, două: 1. PNL (8 consilieri) face alianță cu PSD (6 consilieri) și unul dintre următorii: USR-Plus (4 consilieri) sau IPM (2 consilieri) sau Pro România (1 consilier); 2. PNL (8 consilieri) face alianță cu USR-Plus (4 consilieri) și IPM (2 consilieri) și cu Pro România (1 consilier). Iar PSD rămâne singur în Opoziție.

În toate aceste cazuri, negocierea pentru obținerea majorității va obliga PNL să cedeze funcția de viceprimar aliatului cu cel mai mare număr de consilieri, adică ori către PSD, ori către USR-Plus. Depinde, cum spuneam anterior, cu cine va decide să facă alianța pentru majoritatea din CL.

Teoretic, e matematică pură. Practic, ține de negocierea de pe plan local și de ce se va decide la nivel național. În ordine inversă mai degrabă.

În două săptămâni, romașcanii vor afla că, deși au dat votul unui candidat pentru primar și unui partid pentru a intra în Consiliul Local, jocul politic, absolut necesar, va naște noi patimi. Și nu sunt deloc de neglijat, pentru că peste trei luni vin alegerile parlamentare, iar miza e și mai mare. De data aceasta pentru partide.

Vă las și pe dumneavoastră să analizați, ca să vă convingeți acum, sau peste două săptămâni, că aceasta este singura realitate”, a precizat, în urma rezultatului alegerilor, fostul primar Lucian Micu.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0