Prima paginăSanatate

Cinci cazuri de gripă, înregistrate în județul Neamț

Cinci cazuri de gripă, înregistrate în județul Neamț

Dimensiune text

 

 

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost, în săptămâna anterioară, 22 – 28 ianuarie, de 1.973, cu 32 de internări, marcând tendința de creștere față de cel înregistrat săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1.554 de cazuri, cu 18 bolnavi internați, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Conform reprezentanților DSP Neamț, numărul infecțiilor respiratorii acute se încadrează în intervalul așteptat pentru această perioadă. Numărul cazurilor de pneumonii raportate a fost de 625, cu 135 de internări, în tendință de creștere față de cele 401 cazuri, cu 123 de internări, din săptămâna precedentă.

Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă de până la un an. S-au înregistrat cinci cazuri de gripă, la pacienți nevaccinați antigripal, patru cazuri provenind din mediul rural, iar unul din mediul urban. S-au recoltat cinci probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa, care au fost transmise Institutului Cantacuzino din București pentru confirmare. Dintre cele două probe recoltate săptămâna precedentă și trimise la Institutul Cantacuzino s-a confirmat o singură probă, cu izolarea virusului gripal tip B.

Până la data de 28 ianuarie, în județ au fost vaccinate antigripal 19.067 de persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La nivelul județului Neamț mai există în stoc (la DSP Neamț și la cabinetele medicilor de familie) 6.077 de doze de vaccin antigripal.

Citește și:   Bilete de tratament balnear pentru pensionari, la mijlocul lunii octombrie

Specialiștii în sănătate publică recomandă populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile specifice de prevenire a gripei: evitarea aglomerațiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanței de cel puțin un metru față de persoanele bolnave care tușesc sau strănută, folosirea șervețelelor în caz de tuse sau strănut și aruncarea acestora la coșul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă cu apă caldă și săpun a mâinilor după ce strănutăm, tușim, ne suflăm nasul și înainte de a mânca, creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), aerisirea încăperilor, purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului și evitarea staționării în frig timp îndelungat.

„Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0