Cimitirul Eternitatea se închide. Locuri de veci, doar în Bălcescu

HomeActualitate

Cimitirul Eternitatea se închide. Locuri de veci, doar în Bălcescu

 

cimitir amenajare Balcescu 4În urmă cu trei ani, consilierii locali au aprobat extinderea cimitirului din cartierul Bălcescu, estimările de la acea vreme arătând că locurile de veci disponibile în Cimitirul Eternitatea sunt numărate. Și extinderea făcută la acest obiectiv nu mai este acum suficientă, astfel încât previziunile arată că în cimitirul din zona cartierului Muncitoresc nu mai sunt locuri şi se va închide total până la finele anului.

Consiliul Local Roman a realizat, în 2013, o extindere de 23.000 de metri pătraţi a vechiului cimitir din cartierul Nicolae Bălcescu – din zona străzilor Cucutei – Cocorului -, iar acum zona este împrejmuită şi se va trece şi la amenajarea aleilor, precum şi construirea unei biserici şi a unei capele. Primarul Laurenţiu Leoreanu a anunţat în conferinţa de presă din această săptămână că a cerut conducerii Locato – administratorul cimitirelor – să se asigure că în noul cimitir totul să fie în ordine şi să se facă rapid efectuarea amenajărilor, pentru ca să se poată trece la concesionarea locurilor de veci.

În acest moment, în cimitirul din Bălcescu sunt înmormântate cazurile sociale, dar nici în Cimitirul Eternitatea nu mai sunt locuri. „Cimitirul Eternitatea va fi închis definitiv până la finele acestui an. Cu alte cuvinte, aici se mai pot înhuma în locurile deja concesionate. Noi de la începutul anului nu mai face concesionări pentru acest cimitir, pentru că sunt toate loturile ocupate”, a declarat Constantin Damaschin, directorul Locato Serv.

În cimitirul din Bălcescu sunt acum amenajate trei spaţii noi pentru cei trecuţi în nefiinţă, cazuri sociale, dar în perioada imediat următoare se va trece la amenajarea loturilor pentru concesionarea lor. „Extinderea cimitirului s-a făcut pe două hectare, dar, după amenajarea aleilor şi a celorlalte utilităţi, va rămâne un spaţiu de 1,7 – 1,8 hectare, ceea ce va asigura necesarul de locuri de veci pentru următorii 10-15 ani. Primăria montează la acest moment stâlpii pentru iluminat şi se vor construi aici şi o biserică şi capelă”, a mai precizat Damaschin. În acest moment, cimitirul este doar împrejmuit.

Cimitirul din cartierul Nicolae Bălcescu a fost amenajat în 1879, prin strămutarea unui cimitir în apropiere de Luţca, înfiinţat în 1840, odată cu construcţia bisericii. În acest nou cimitir, autorităţile locale vor să impună reguli mai stricte, astfel încât mormintele şi cavourile să aibă aproximativ aceleaşi dimensiuni şi să nu mai fie realizate monumente sau construcţii care să iasă prea tare în evidenţă, aşa cum putem întâlni în cimitirul Eternitatea.

Cimitirul Eternitatea este construit pe 11 hectare şi, anul trecut, a fost extins, cu circa 100 locuri de veci, dar şi acestea au fost ocupate. De mai bine de un an, locurile de veci de aici se dau numai în baza certificatelor de deces şi nu pe concesiune, dar, în circa o lună – două, se vor putea concesiona locuri de veci în cimitirul extins din cartierul Bălcescu.

cimitir amenajare Balcescu 2

cimitir amenajare Balcescu 1

cimitir amenajare Balcescu 4

cimitir amenajare Balcescu 3

cimitir amenajare Balcescu 5

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0