Chopin, cu Horia Mihail, la Roman, în turneul Pianul Călător 2016

HomeCultural

Chopin, cu Horia Mihail, la Roman, în turneul Pianul Călător 2016

 

Horia Mihail-Pianul calatorRomantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail porneşte din nou la drum însoţit de un pian de concert, pus la dispoziţie de Radio România, turneu al cărui sponsor principal este brandul Sense.

Turneul Pianul Călător, ediţia a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău, inclusiv la Roman. Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundaţia Marconi, cu sprijinul brandului romaşcan Sense.

„Suntem susţinători fervenţi ai culturii şi evenimentelor culturale şi suntem încântaţi să ne alăturăm acestui proiect deosebit şi anul acesta. Ne dorim ca publicul romaşcan să afle despre eveniment, să îl încurajăm să participe în număr cât mai mare la concert şi, bineînţeles, ca acesta să afle că brandul romaşcan Sense a avut un rol important în susţinerea acestui eveniment şi nu numai”, ne-au declarat reprezentanţii Sense.

La Roman, reîntâlnire cu pianul călător

Lumea lui Chopin ne este dezvăluită în toată splendoarea ei în cadrul acestor recitaluri şi concerte care vor face mai frumoasă şi mai caldă primăvara melomanilor.

Este deja binecunoscută povestea acestui turneu, desfăşurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având şi obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă). În urma celui de-al şaselea turneu, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia.

Dar la Tulcea şi la Roman şi Deva pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013, 2014 şi 2015. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Concertul de la Roman va avea loc sâmbătă, 26 martie, de la ora 19.00, pe scena Casei de Cultură. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de bilete a instituţiei şi costă 15 lei de persoană.

Recitalul lui Horia Mihail va cuprinde: Balada nr. 4, op. 52 în fa minor, Mazurca în si bemol major, op. 17. nr. 1, Mazurca în mi minor, op. 17 nr. 2, Mazurca în la bemol major, op. 17 nr. 3, Mazurca în la minor, op. 17 nr. 4, Nocturna în mi bemol major, op. 9 nr. 2, Nocturna în re bemol major, op. 27 nr. 2, Fantaisie Impromptu în do diez minor, op. 66, Balada nr. 1 în sol minor, op. 23, Mazurca în sol diez minor, op. 33 nr. 1, Mazurca în do major, op. 33 nr. 2, Mazurca în re major, op. 33 nr. 3, Mazurca în si minor, op. 33 nr. 4, Valsuri op. 34 nr. 1, 2, 3 (Frédéric Chopin).

Despre Horia Mihail

Horia Mihail_ONR_mai_2015_Foto_Virgil Oprina_P1580330Horia Mihail a debutat la 10 ani, la Braşov, unde a cântat „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur”.

Turneu inspirat de Franz Liszt

Povestea turneului este inspirată de exemplul dat de Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în Ţările Române, în anii 1846 si 1847. Spectacolele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani a fost împărţită săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Sense susţine proiectul „Pianul călător”

pian 04Turneul „Pianul Călător” este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România. Printre sponsorii manifestării culturale naţionale sunt şi tinerii oameni de afaceri romaşcani Cristina şi Sorin Chiriac, „părinţii” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman.

Sense susţine promovarea constantă a culturii şi a valorilor româneşti şi se află şi în acest an alături de iniţiatorii proiectului „Pianul călător”. Astfel, până pe data de 23 martie, clienţii magazinelor Sense pot participa la un concurs în care pot câştiga o ţinută pentru concert. Detalii despre regulamentul concursului sunt disponibile în magazine şi pe site-ul: blog.fashionsense.ro.

Itinerar

24 martie – Chişinău – Concert – dirijor Tiberiu Soare – Sala cu orgă
26 martie – Roman – Recital – Casa de cultură
27 martie – Iaşi – Recital – Aula BCU
28 martie – Bârlad – Recital – Pavilionul „Marcel Guguianu”
29 martie – Tulcea – Recital – Teatrul „Jean Bart”
1 aprilie – Galaţi – Concert – dirijor Mircea Holiartoc – Teatrul liric „Nae Leonard”
4 aprilie – Braşov – Recital – Sala Patria
6 aprilie – Bucureşti – Recital – Sala Radio
8 aprilie – Bucureşti – Concert – dirijor Cristian Oroşanu – Sala Radio
12 aprilie – Sibiu – Recital – Sala Thalia
14 aprilie – Sibiu – Concert – dirijor Theo Wolters – Sala Thalia
15 aprilie – Deva – Recital – Sala „Liviu Oros”
19 aprilie – Piteşti – Recital – Casa de cultură
20 aprilie – Buşteni – Recital – Centrul cultural „Aurel Stroe”
3 mai Slatina – Recital Pianul călător – Centrul cultural „Eugen Ionescu”
4 mai Caracal – Recital Pianul călător – Teatrul Naţional
5 mai Drobeta Turnu-Severin – Recital Pianul călător – Palatul cultural „Theodor Costescu”
7 mai Turda – Recital Pianul călător – Teatrul Municipal „Aureliu Manea”
8 mai Alba Iulia – Recital Pianul călător – Casa de cultură
12 mai – Oradea – Concert – dirijor Sabin Păutza – Sala Filarmonicii
14 mai – Recital-Parcul Herăstrău
15 mai – Recital-Parcul Cişmigiu
20 mai – Cluj – Concert – Francisco Valero Terribas – Casa Universitarilor
21 mai – Dumbrăveni – recital – Catedrala Armenească

image001

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0