HomeActualitate

Chiriaşii ANL pot cumpăra locuinţele în rate

Datorită unei ordonanţe aprobate de Guvern, chiriaşii din blocurile ANL vor putea cumpăra locuinţele în rate, chiar şi cu credit bancar.

Tinerii chiriaşi ai imobilelor aparţinând Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) vor putea cumpăra casa fie cu un credit bancar, contractat cu garanţia statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedura nepermisă până în prezent.

Facilităţile la cumpărarea de către tineri a unei locuinţe ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanţă aprobată într-o ședinţă care a avut loc miercuri, 23 iulie.
Legislaţia aplicată până în prezent stabileşte că locuinţele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani, destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. Preţul locuinţei putea fi achitat doar integral la data încheierii contractului.
Prin ordonanţa aprobată miercuri, Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate inclusiv cu garanţia statului, în termen de cinci zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, şi că preţul de vânzare va putea fi achitat şi în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.

Preţul locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale sau de către operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective.

La Roman există, în acest moment, opt blocuri ANL- pe strada Vasile Lupu, pe strada Ştefan cel Mare şi fostul bloc „NATO”-, care au 200 de apartamente. „În anii anteriori, au fost vândute cinci locuinţe ANL către chiriaşi. Anul acesta, până în acest moment, am primit două cereri din partea unor chiriaşi care ar dori să cumpere apartamentele în care stau, iar în acest moment suntem în etapa de întocmire a documentaţiei necesare. Până la data de 31 iulie, locuinţele ANL se vând cu 326 de euro pe metru pătrat. După ce va intra în vigoare această nouă ordonanţă, probabil că vor fi mult mai mulţi chiriaşi interesaţi să cumpere apartamentele”, a declarat Constantin Damaschim, directorul societăţii SC Municipal Locato Serv SRL Roman, cea care se ocupă de administrarea locuinţelor ANL din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0