HomeNeamt

Cheltuieli mai mari și eficiență sporită în poliția rurală

Timpul de intervenție este mai bun, iar patrularea se efectuează zilnic. Nici scandalagii nu mai au curaj cînd văd cîte doi polițiști în patrulă.

 

 

La șase luni de cînd poliția rurală a trecut printr-un amplu proces de reorganizare, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț a putut să facă o evaluare comparativă în ceea ce privește cheltuielile și eficiența muncii polițiștilor rurali de dinainte de reorganizare și de acum.
Din calculele efectuate de reprezentanții IPJ Neamț, cheltuielile lunare pentru o secție de poliție sînt mai mari decît cheltuielile lunare însumate pentru posturile de poliție care, începînd cu luna septembrie, s-au reunit într-o secție.
După cum susțin reprezentanții IPJ Neamț, creșterea cheltuielilor a fost cauzată, în primul rînd, de majorarea prețului carburantului, în condițiile în care polițiștii din mediul rural patrulează zilnic în teritoriu. „Cheltuielile cu carburantul pentru lunile ianuarie – februarie 2012 au fost de 13.282 de lei, față de 7.945 de lei pentru aceeași perioadă a anului 2011, dar trebuie să țineți cont de patrularea zilnică care se efectuează și de creșterea prețului la benzină„, a afirmat inspector Cătălina Bădeanu, purtător de cuvînt al IPJ Neamț.

Alte cheltuieli care au crescut sînt cele cu salariile, dar majorările sînt nesemnificative. De exemplu, la o secție de poliție care are în arondare opt comune s-a constatat, pentru polițiștii care ocupau funcții de șef de post și care acum sînt plătiți la un nivel de ierarhizare inferior, o scădere medie lunară totală de 1.120 de lei.
De asemenea, trebuie avut în vedere că, odată cu înființarea secțiilor de poliție, au apărut și noile funcții de șef de secție, înregistrîndu-se, astfel, o creștere medie lunară de circa 1.200 de lei. Au scăzut, în schimb, cheltuielile cu energia electrică. Pentru lunile ianuarie și februarie 2012, la secția de poliție dată ca exemplu, cheltuielile cu energia electrică au fost de 2.951 de lei, față de 3.098 de lei, în aceeași perioadă a anului 2011, pentru cele opt posturi de poliție comunale care acum sînt în subordonarea acestei secții de poliție„, a precizat purtătorul de cuvînt al IPJ Neamț.

Din datele comparative privind implementarea noului concept de reorganizare a poliției în mediul rural cu situația existentă înainte de 1 septembrie 2011, se evidențiază faptul că în localitățile din mediul rural, la acest moment, se poate asigura o prezență activă și permanentă a polițiștilor, 24 de ore din 24, în teren executînd serviciul cel puțin o patrulă de poliție pe fiecare schimb. De asemenea, s-a constatat faptul că între poliție și comunitate se menține legătura în permanență, întrucît la posturile de poliție comunale își îndeplinește atribuțiile de serviciu cîte un polițist (fostul șef de post, de regulă), cu rol de polițist de proximitate.

Un alt aspect pozitiv al reorganizării este timpul de reacție al oamenilor legii. Acesta este mai scurt la intervențiile pe evenimentele sesizate prin apelul unic de urgență 112, știut fiind faptul că nu toate posturile de poliție comunale aveau un autoturism în dotare. Un alt fapt care trebuie luat în calcul este că o patrulă de poliție este compusă din doi agenți de poliție, diminuîndu-se considerabil posibilitatea ca polițiștii să fie victima unor ultraje. De la 1 septembrie și pînă în prezent a fost înregistrat doar un caz de ultraj împotriva polițiștilor din mediul rural, în timp ce, în primele opt luni ale anului 2011, s-au săvîrșit șapte infracțiuni de ultraj împotriva polițiștilor din mediul rural.