La Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman vin, zilnic, chiar şi câte o sută de pacienţi. La centrele de permanenţă abia dacă ajung între două şi şase sute de pacienți pe lună.
În Roman există şase centre de permanenţă, dar romaşcanii încă iau cu asalt Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pentru mici probleme de sănătate, care ar putea fi rezolvate la medicii de familie.
În continuare, se demonstrează că centrele de permanenţă nu scutesc din activitatea cadrelor medicale de la CPU. Medicii de la CPU se plâng că vin, în continuare, persoane care vor doar să îşi măsoare tensiunea, pentru că au impresia că se simt rău, persoane care vor să îşi măsoare glicemia, să îşi schimbe un pansament sau să facă o injecţie.
La CPU, o sută de pacienţi pe zi; la centrele de permanenţă, două sute pe lună
La unul dintre ultimele centre de permanenţă înfiinţate în Roman, CP Episcop Melchisedec, care funcţionează din luna iulie a anului trecut, au apelat, în luna mai 2015, doar 218 persoane, în medie, în jur de şapte persoane pe zi. Programul de lucru a fost de la ora 15.00, la ora 08.00, de luni până vineri, iar sâmbătă şi duminica, precum şi de sărbătorile legale, a fost program non-stop. Cel mai solicitat a fost, luna trecută, Centrul ”Dragoş-Vodă”, din cadrul Dispensarului medical de pe strada Bogdan Dragoş, căruia i-au trecut pragul 693 de persoane, pentru consultaţii sau tratamente.
În judeţul Neamţ există, în prezent, 20 de centre de permanenţă. Şase dintre acestea sunt în mediul rural, dintre care cinci în zona Roman: Oniceni, Moldoveni, Tămăşeni, Poienari şi Sagna. Medicii de familie de la centrul din Poienari au avut cei mai puţini pacienţi în luna mai, respectiv 231, iar cel mai aglomerat a fost centrul din Moldoveni, cu 415 pacienţi. Cu toate acestea, la centrul din Moldoveni, în aceeaşi lună a anului trecut, se prezentau peste 500 de persoane pentru o consultaţie sau tratament.
Finanţarea acestor dispensare este făcută de către stat, iar Direcţia de Sănătate Publică acoperă cheltuielile cu necesarul medical.
Comentarii