CELE DOUĂ ROMAŞCANE ACUZATE DE „ŢEAPA ANULUI” AU SCĂPAT DE AREST

HomeActualitateRoman

CELE DOUĂ ROMAŞCANE ACUZATE DE „ŢEAPA ANULUI” AU SCĂPAT DE AREST

teapaDupă ce, mai bine de doi ani, două romaşcane au înşelat sute de persoane în numele cărora au împrumutat sume importante de bani în numele lor, Tribunalul Neamţ a decis că nu sunt un pericol pentru societate şi acum sunt acasă, bine merci. Asta după ce, pe 1 martie, magistraţii de la Judecătoria Roman au dispus arestarea lor pentru 30 de zile.

În cazul ţeapa anului, prin care două femei din Roman – Ana Ignat şi Violeta Munteanu – au contractat împrumuturi, de la CAR IFN Solidaritatea Buhuşi, în numele unor persoane din municipiu – dar se pare că şi din alte localităţi din Neamţ -, instanţa a decis că cele două pot fi cercetate sub control judiciar.

Pe 1 martie, magistraţii romaşcani deciseseră ca cele două femei să fie arestate preventiv până pe 30 martie, însă, o zi mai târziu, Ana Ignat a făcut contestaţie în instanţă. Contestaţia a fost judecată vineri, 3 martie, la Tribunalul Neamţ, magistraţii luând decizia:

„Admite contestaţia formulată de inculpatele Ana Ignat şi Violeta Munteanu împotriva încheierii nr. 14 din 01.03.2016 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Roman. Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman de luare a măsurii arestării preventive împotriva inculpatelor Ignat Ana şi Munteanu Violeta. Dispune luarea faţă de cele două inculpate, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, a măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de câte 60 zile, începând cu data de 4 martie şi până la data de 2 mai inclusiv. Obligă inculpatele să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organele de urmărire penală sau instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemate; să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie, sau ori de câte ori sunt chemate; să nu depăşească limitele teritoriale ale Judeţului Neamţ decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei; să nu exercite ori să desfăşoare activităţi în exercitarea căreia au săvârşit faptele; să nu comunice cu persoanele care au calitatea de martori în dosarul de urmărire penală şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Atrage atenţia inculpatelor că în cazul încălcării cu rea-credinţă a măsurii preventive a controlului judiciar sau a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se va înlocui cu măsura arestării preventive”, se arată în decizia magistraţilor de la Tribunalul Neamţ.

Cele două au fost puse de îndată în libertate.

Reamintim faptul că schema de înşelătorie, tip suveică, a ieşit la iveală anul trecut, când reprezentanţii CAR Solidaritatea IFN Buhuşi – la care lucra Ana Ignat – s-au sesizat că nu mai recuperează sumele de la mai mulţi romaşcani. Au mers pe fir, au căutat persoanele care luaseră împrumut şi au aflat că acestea nu ştiau nimic despre vreun contract. În acel moment, atât cei înşelaţi prin folosirea datelor personale, cât şi reprezentanţii CAR-ului au mers direct la Poliţie.

Anchetatorii spun că Violeta Munteanu se folosea de datele cunoscute din contractele pe care le avea la dispoziţie la locul de muncă – o companie de cablu – şi găsea, în timpul liber, un „client” şi alţi doi giranţi pentru respectivul împrumut.

Întreaga înşelătorie ar avea peste 500 de persoane implicate ca păgubite, fie că în numele lor erau luate împrumuturile, fie că erau giranţi pentru aceste împrumuturi false.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Din nou, „justitia” isi spune cuvantul…

  • o sa vedeti de nu o sa scape …. sunt unul din pagubiti … vedeti ce inseamna relatiile? cred ca daca le vad pe strada le [admin: comentariu moderat]

    • Claudia Matei 8 ani ago

      Buna seara, noi suntem interesati de subiect, il vom mai continua, dar daca doriti sa ne spuneti cazul dvs – il vom publica, cu sau fara detalii legate de nume. Ne intereseaza modul de operare. Daca doriti sa ne povestiti – ne puteti da un email pe adresele redactia@ziarulderoman.ro sau ziarulderoman@gmail.com
      Multumim!