Prima paginăSanatate

Cefaleea (durerea de cap)

Cefaleea (durerea de cap)

Dimensiune text

Dr. Laura Stogrea, medic primar Neurologie, Arcadia

Cefaleea reprezintă senzația de durere apărută la nivelul extremității cefalice, resimțită sub formă de presiune, constricție, pulsație, dar și arsură, jenă sau înțepături.

Durerea poate fi localizată pe jumătate de cap, în regiunea occipitală cu iradiere în creștetul capului (vertex), în regiunea fronto-orbitară cu iradiere în masivul facial sau în orice altă zonă craniană. Cefaleea se poate însoți de sensibilitate la lumină (fotofobie) și/sau zgomote (fonofobie), de grețuri și/sau vărsături, nervozitate.

Intensitatea durerii variază pe o scală de la 1 la 10 de la un pacient la altul, iar durata unui episod de durere este de asemenea variabilă: de la 20 – 30 minute, până la câteva zile (72 ore pentru atacurile migrenoase).

Cefaleea poate fi declanșată practic de orice factori din mediul intern sau din mediul extern. De multe ori, factorul declanșator nu poate fi identificat de către pacient.

Unele persoane se pot confrunta cu dureri de cap de mulți ani. Acestea cunosc caracterul episoadelor de cefalee, locurile dureroase, fenomenele de însoțire ale durerii, factorii declanșatori și își administrează, la nevoie, antialgice sau antiinflamatorii.

În cazul lor, semnele de alarmă pot fi reprezentate de: schimbarea caracterului și a intensității durerii, creșterea frecvenței episoadelor dureroase, apariția unor noi fenomene de însoțire: grețuri, vărsături, tulburări de vedere, amorțeli, deficit de forță, crize de suspendare a conștienței. Aceste simptome solicită prezentarea de urgență la specialistul neurolog pentru efectuarea de investigații specifice.

De asemenea, consultul neurologic se impune și în următoarele două situații:

  • apariția unei cefalee „de novo”, pentru prima dată la o persoană după vârsta de 50 ani;

  • apariția „din senin”, la orice vârstă, a unor dureri de cap care nu se ameliorează sau cedează doar temporar sau parțial la antialgicele uzuale.

În urma anamnezei, a consultului clinic și a investigațiilor, medicul neurolog va stabili cauza cefaleei și în funcție de asta, va recomanda tratamentul adecvat.

Uneori, pacienții sunt nedumeriți atunci când află că nu există o cauza organică a cefaleei și când toate investigațiile returnează rezultate normale. În aceste cazuri, din fericire majoritare, se va recomanda în momentul apariției durerii de cap tratamentul cu antalgice și/sau antiinflamatorii nesteroidiene.

Dacă pacientul ia antalgicul la nota maximă a durerii, este posibil că efectul să fie parțial sau inexistent. Uneori, pot ajuta la calmarea durerii compresele locale reci sau calde, consumul de cafea sau un somn bun. La persoanele tinere, active social și profesional, o cauză frecventă a cefaleei este stresul. Pe lângă soluțiile descrise anterior, poate ajuta la calmarea durerii aplicarea unor elemente de training autogen (tehnică de inducere a stării de relaxare prin autosugestie).

Prin urmare, episoadele de cefalee nu trebuie ignorate atunci când dacă au un caracter repetitiv, apar din senin, sunt însoțite de simptome alarmante sau nu cedează la administrarea de analgezice și antiinflamatoare. O vizită la medicul neurolog va clarifica episoadele cefalalgice și vă va reda libertatea de a vă bucura pe deplin de fiecare moment. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0