Dacă ești un cititor înrăit, atunci cărțile de citit pe care le-ai adunat până acum în biblioteca personală sunt printre cele mai importante bunuri pe care le ai. Cu siguranță te-ai atașat de ele și vrei să le păstrezi într-o condiție cât mai bună, fie pentru a le lăsa moștenire urmașilor tăi, fie pentru a ave o bibliotecă impecabilă pe care să le-o arăți cu drag tuturor musafirilor.
Atunci trebuie să fii atent la câteva aspecte pentru ca volumele să arate ca noi chiar și peste ani de zile. Am pregătit pentru tine o listă cu lucruri de făcut și de evitat pentru a-ți păstra cărțile de citit în cea mai bună formă.
De făcut
• Păstrează-ți cărțile de citit într-un mediu stabil, moderat. O regulă de bază bună este că, dacă tu ești confortabil, la fel vor fi și cărțile tale. Temperatura camerei, în jur de 21 de grade (deși și mai rece este mai bine), și o umiditate relativă stabilă moderată (în jur de 40-50%) este cea mai bună. Prea multă căldură sau umiditate pot accelera deteriorarea sau pot încuraja dezvoltarea mucegaiului. Încearcă să nu îți depozitezi cărțile în poduri, care pot deveni prea calde, sau subsoluri, care pot deveni prea umede.
• Păstrează-ți cărțile departe de lumina directă a soarelui și de alte lumini de intensitate ridicată. Lumina ultravioletă și vizibilă pot accelera deteriorarea hârtiei și pot provoca decolorarea sau decolorarea culorilor vibrante ale coperților de cărți sau ale mantalelor de praf.
• Curăță-ți cărțile de citit în mod regulat prin ștergere de praf. Pur și simplu ține cartea închisă și șterge coperțile și marginile cu o cârpă moale. Aspirarea cărților cu o perie moale poate, de asemenea, îndepărta în siguranță praful.
• Pune-ți cărțile în poziție verticală și sprijină-le cu suporturi, astfel încât să nu se prăbușească sau să se deformeze. Dacă ai volume supradimensionate sau mari, grele, care nu se potrivesc în poziție verticală pe raft, depozitează-le mai degrabă orizontal decât pe cotor sau pe marginea anterioară (partea opusă cotorului).
• Angajează un conservator calificat pentru a-ți repara volumele importante sau valoroase. Poți căuta pe internet unde găsești cel mai aproape de tine personal calificat pentru a face acest lucru.
• Dă cu împrumut cărți doar persoanelor care știi sigur că vor avea grijă de volumele tale. Din păcate, nu toată lumea le apreciază atât de mult ca tine și vei fi dezamăgit.
De evitat
• Nu îți pune rafturile de cărți de citit de-a lungul pereților exteriori, unde pot suferi mai multe schimbări de temperatură și umiditate. Încearcă să le plasezi de-a lungul pereților interiori.
• Nu repara coperțile sau hârtia deteriorate cu bandă adezivă sensibilă la presiune (tipul de bandă ușor disponibilă în magazine de articole de birou, artizanat și farmacie). Adesea, acest tip de reparații, făcute chiar și cu cele mai bune intenții, poate provoca mai multe daune în timp.
• Nu folosi ulei sau creme de piele pe legăturile din piele. Spre deosebire de opinia susținută anterior, pansamentul cu ulei sau piele nu menține pielea suplă și poate cauza de fapt deteriorarea volumului pe măsură cu îmbătrânirea uleiului sau a pielii. Cel mai bine este să ștergi legăturile din piele cu o cârpă moale.
• Nu trage de partea superioară a cotorului când scoți cărțile de pe rafturi. Acest lucru poate face ca partea de sus a cotorului cărții să se rupă și să se desprindă în timp. În schimb, prinde volumul pe care vrei să îl scoți de la mijlocul cotorului și trage pentru a-l scoate de pe raft. Învață-i și pe cei mici să facă același lucru cu volumele de cărți cu povești pentru copii.
• Nu folosi note auto-adezive, agrafe sau benzi elastice. Notele auto-adezive lasă un reziduu lipicios care nu este bun pentru hârtie. Agrafele de hârtie pot rugini în timp, iar benzile de cauciuc pot rupe paginile sau, pe măsură ce se degradează, se pot lipi de carte.
Comentarii