Prima paginăActualitateNeamt

Ce preț va avea apa

Dimensiune text

ApaServ va gândi o nouă structură de preţ, din cauza inflaţiei şi a taxei speciale. Modificarea tarifului se face doar după votul din Asociaţia „Aqua Neamţ”. Despre tarifele la apă se discută şi în Parlamentul European. Norma europeană prevede ca tarifele pentru apă să recupereze toate costurile.

Tariful pe care nemţenii îl plătesc pentru un metru cub de apă sau pentru un metru cub de apă uzată va fi modificat în lunile următoare. Cel mai probabil, modificarea va fi în sensul majorării tarifului, dar structura de preţ va fi făcută abia după ce reprezentanţii ApaServ vor avea informaţii complete cu privire la modul în care compania a încheiat anul financiar 2013.

„Rezultatele financiare din 2013 vor fi analizate comparativ cu rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an şi vom vedea care va fi influenţa asupra bugetului companiei. Sunt două elemente care nu ţin de noi, dar care ne afectează. Este vorba despre rata inflaţiei pe 2013 şi despre taxa specială pe conducte, care a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie. Va trebui să recalculăm tariful, dar nu mă pot pronunţa aum cu privire la modificări, fiindcă nu am toate informaţiile”, a afirmat Cătălin Dughir, managerul general al companiei judeţene ApaServ.

Procedura privind aprobarea unui nou tarif pentru apă şi apă uzată prevede ca structura de preţ, calculată de ApaServ, să fie aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). După ce compania primeşte avizul de la ANRSC – cu eventuale modificări făcute de Autoritate -, ApaServ înştiinţează Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Neamţ” cu privire la noul tarif pe care doreşte să-l practice. Reprezentanţii „Aqua Neamţ” trebuie să organizeze o şedinţă cu toţi membrii (fiecare localitate din judeţ care are relaţii contractuale cu ApaServ are un reprezentant în Aqua Neamţ), iar noile tarife sunt supuse la vot şi vor fi practicate de companie doar dacă membrii Aqua Neamţ votează majoritar în favoarea acestui lucru.

 

Problema preţului la apă, discutată în Parlamentul European

 

Problemele privind accesul la apă şi canalizare, dar şi preţul acestor servicii, au devenit temă de dezbatere şi în Parlamentul European, ceea ce înseamnă că subiectul este de actualitate şi în alte ţări. Federaţia Europeană a Asociaţiilor Naţionale ale companiilor furnizoare de apă potabilă şi apă uzată (EUREAU) a trimis, săptămâna trecută, o declaraţie către Parlamentul European, în care prezintă punctul de vedere în legătură cu iniţiativa cetăţenilor europeni „Apa şi canalizarea sunt un drept uman!”.

Reprezentanţii EUREAU sunt nemulţumiţi de faptul că în Parlamentul European s-a discutat, în luna decembrie 2013, despre posibilitatea ca cetăţenii europeni să aibă acces la serviciile de apă plătind tarife mici sau chiar fără nicio plată din partea utilizatorului, în condiţiile liberalizării pieţei.

„Iniţiativa cetăţenilor implică faptul că liberalizarea serviciilor din domeniul apei ar putea periclita dreptul la apă al cetăţenilor europeni, ca şi când liberalizarea ar duce automat la niveluri mai ridicate ale tarifelor pentru apă, făcându-le, astfel, inaccesibile pentru grupurile dezavantajate. Această insinuare este eronată din două puncte de vedere. În primul rând, nu există o legătură cauzală între liberalizare şi tarifele mari pentru apă. Țările cu cel mai ridicat nivel al tarifelor apei din Europa (şi cel mai ridicat nivel al investiţiilor pentru întreţinerea bunurilor) sunt cele unde nu a avut loc niciun fel de privatizare. În al doilea rând, dreptul la apă nu poate însemna că serviciile în domeniul apei ar trebui să fie gratuite. Directiva-Cadru privind Apa (articolul 9) solicită ca tarifele pentru apă să recupereze toate costurile. Apa nu este numai un patrimoniu: apa este, de asemenea, o resursă deficitară şi necesită a fi protejată de la supra-extragere şi poluare pentru generaţiile viitoare”, se arată în declaraţia reprezentanţilor EUREAU.

Mai exact, EUREAU solicită reprezentanţilor Uniunii Europene ca tarifele să acopere costurile resurselor şi costurile operaţionale ale serviciului şi să permită companiilor de apă să investească în infrastructură.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Ce-ati promis la fuziune domnilor? Ca va scadea pretul la apa, va creste calitatea serviciilor si ca o sa faceti investitii si modernizari prin fondurile ce vr fi accesate. Finalitatea? Ati scumpit apa, investitiile pentru zona Roman sunt ca si zero, iar despre calitate….
    Hotie, hotie, hotie….. Sa va fie rusine! Mancati painea aia grasa degeaba.

  • În 1967 când m-am făcut romașcan, era numai apă de Timișești,bună și ieftină…apoi s-a dublat conducta, de către tov. Vlad,apoi a dispărut Timi…a apărut Pildești cu pompare,acum…Azi ne dirijează P.Neamț-„Vae victis”…apă de ploaie