Prima paginăSanatate

Ce măsuri iau autoritățile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19

Ce măsuri iau autoritățile pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19

Dimensiune text

 

Luni, 24 februarie, la Primăria municipiului Roman a fost convocat de îndată Comitetul Local pentru Situații de Urgență, în vederea aprobării măsurilor de prevenire şi identificare a infecţiei cu noul coronavirus în municipiul Roman.

Membrii Comitetului au luat la cunoștință ultimele informații legate de răspândirea coronavirusului (COVID-19) și, cu unanimitate de voturi, au decis implementarea unor măsuri care să prevină infecția populației. La întâlnire au fost prezenți și directorii unităților de învățământ, astfel încât informațiile să ajungă și la copii, mai ales că acest tip nou de virus este contagios și prezintă pericol de răspândire rapidă în colectivități.

„Duminică după-amiază a fost o ședință de Comitet Județean pentru Situații de Urgență, organizată de Prefectura județului Neamț. La rândul nostru avem o serie de responsabilități pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. La ședință au participat și directorii unităților de învățământ, întrucât prioritară este populaţia vulnerabilă, în special copiii şi adolescenții. În colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar, vom amplasa «preșuri» cu soluţii de dezinfectare pentru încălţăminte la toate unităţile şcolare, vom asigura dezinfectanţi pentru mâini și dozatoare și vom face igienizarea spațiilor comune. În acest moment, toate cabinetele școlare sunt acoperite din punct de vedere al schemei de personal – asistenți și medici și există și medicamente, în conformitate cu referatele de necesitate solicitate. De asemenea, direcțiile Primăriei și societăţile comerciale care au relații cu publicul vor achiziţiona şi folosi dezinfectanţi cu soluţii profesionale pentru igienizarea ghişeelor, mânerelor uşilor şi se vor amplasa la intrări dozatoare cu dezinfectant pentru mâini. Am contactat operatorul de transport public în comun care, la rândul său, va lua măsurile necesare pentru igienizarea autoturismelor și dotarea cu dezinfectanți”, a declarat primarul Lucian Micu.

La nivelul municipiului Roman, se va iniţia o campanie de conştientizare şi educare prin tipărirea şi distribuirea unor afişe şi flyere cu informaţii despre modalităţile de protejare împotriva noului coronavirus, gripei sezoniere şi virozelor respiratorii, aceste materiale informative urmând să fie distribuite unităţilor şcolare, dar şi altor instituţii care au relaţii cu publicul, în special cele cu un flux mărit de beneficiari.

Măsuri la nivel județean

În ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, desfășurată în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ din Piatra Neamț, unul din punctele de pe ordinea de zi s-a referit la dezbaterea și aprobarea unor măsuri suplimentare pentru persoanele care se întorc din zone afectate de infecţia cu noul coronavirus (2019 – nCov), informează Prefectura Neamț. Astfel, la nivelul judeţului Neamţ urmează analizarea și stabilirea unor eventuale locaţii care pot întruni condiţii pentru carantinarea persoanelor cu suspiciune de a fi infectate.

„Vor fi considerate cazuri suspecte și persoanele simptomatice care sosesc din localitățile unde au fost dispuse măsuri de carantină, din regiunea Veneto și provincia Lodi din regiunea Lombardia, ambele situate în nordul Italiei. Până în acest moment, localitățile în care autoritățile italiene au instituit măsuri de carantină, sunt: Vo’Euganeo, Codongo, Castiglione, D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano. Pentru persoanele asimptomatice care sosesc din localitățile aflate în carantină, va fi instituită o perioadă de carantină de 14 zile în România, în spațiile amenajate. Astfel, toate cazurile care se încadrează în noua definiție de caz suspect, se raportează imediat la Direcția Județeană de Sănătate Publică Neamț și la Serviciul de Monitorizare și Coordonare al DSU (tel. 0212648515 / 0212648516)”, precizează reprezentanții Prefecturii Neamț.

Recomandări pentru populație

În urma ședinței de luni a CLSU Roman, reprezentanți municipalității au transmis și un set de recomandări privind modalități de protejare împotriva noului coronavirus, gripei sezoniere și virozelor respiratorii:

  • Curățați frecvent mâinile folosind frecarea pe bază de alcool sau săpun și apă în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau mediul lor;

  • Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;

  • Când tușiți și strănutați, acoperiți gura și nasul cu cotul flexat sau servețele de unică folosință;

  • Aruncați șervețelul imediat și spălați-vă mâinile;

  • Evitați contactul strâns cu oricine are febră și tuse;

  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți tusea și strănuturile cu țesături de unică folosință sau îmbrăcăminte și spălați-vă pe mâini;

  • Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;

  • Evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii și suprafețele în contact cu animalele;

  • Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.

Acestea sunt recomandări standard ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru publicul larg, în vederea reducerii expunerii și a transmiterii bolii. Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe. Nu există tratament specific pentru boala cauzată de un nou coronavirus. Cu toate acestea, multe dintre simptome pot fi tratate și, prin urmare, tratamentul este în funcție de starea clinică a pacientului.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0