Ce mănâncă bolnavii din Spitalul Roman

HomeActualitate

Ce mănâncă bolnavii din Spitalul Roman

 

hrana masa cantina bucatarie bloc alimentar spitalMeniul unui bolnav, al unui orfan sau al unei persoane în vârstă aflate într-un azil de bătrâni costă doar şapte lei pe zi. Adică, din şapte lei, când numai pâinea costă 1,5 lei, trebuie asigurate trei mese pe zi. Întrebarea este: cum se poate prepara doar o masă, nu trei mese, pe zi, în condiţiile în care, „în oraş”, numai o pizza costă în jur de 15-19 lei?

Hotărâre de Guvern veche, preţuri noi la alimente

În ultimii opt ani, nimeni din România, din sistemul de sănătate, atât de reformat, nu a schimbat alocaţia pentru hrana celor spitalizaţi sau instituţionalizaţi. Din luna octombrie, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice, în funcţie de afecţiunile pentru care sunt internaţi, alocaţiile de hrană ar putea creşte de la 7 la 19,4 lei – pentru adulţi şi de la 5 la 17,5 lei – pentru copii, bani suplimentari care ar urma să fie daţi din veniturile proprii ale unităţilor sanitare, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Alocaţiile de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008, în prezent nivelul acestora fiind între 7 lei şi 13 lei pentru bolnavii adulţi şi între 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni, arată Ministerul Sănătăţii.

Meniu cu carne de două ori pe săptămână, funcţie de afecţiuni

Am întrebat şi ce mănâncă pacienţii la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, care are o capacitate de peste 600 de paturi, şi ce poate mânca un bolnav, nu cu afecţiuni grave, de 7-8 lei, dar şi ce mănâncă medicii.

La momentul conferinţei de presă, când a fost adresată întrebarea, mai exact joia trecută, pe 1 septembrie, jurnaliştii au primit acceptul de a vedea care este masa de prânz. Ni se spusese deja, oficial, fără să verificăm, că, măcar de două ori pe săptămână, adică marţi şi joi, se serveşte un preparat din carne. Și chiar aşa a fost. În blocul alimentar, situat în imediata apropiere a Centrului de Primiri Urgenţe, într-un spaţiu nu foarte generos, dar bănuim că suficient, se pregătea peşte şi pui, ultimul pentru copiii din Pediatrie.

Conducerea Spitalului Roman nu a explicat cum se poate pregăti pentru bolnavi o masă cu carne, la o alocaţie de 10 lei pe zi, dar a precizat că ideea este una realizabilă, poate nu zi de zi, dar măcar de două ori pe săptămână. În schimb, conducerea unităţii medicale a subliniat faptul că, pentru unii bolnavi, internaţi la Endocrinologie sau la Oncologie, mesele conţin tot timpul carne. În acelaşi timp, pentru alţi pacienţi, ce au nevoie de un regim alimentar adecvat, este posibil ca preparatele din carne să fie scoase din meniu, de nevoie.

Când a venit vorba despre medicii din spital, dacă ei mănâncă din hrana pacienţilor, conducerea unităţii spitaliceşti a precizat că „nu este bătaie”, iar cei mai mulţi dintre doctorii care sunt de gardă fie îşi comandă de acasă, fie de la restaurantele din oraş (unde un meniu costă între 12 şi 15 lei) şi doar câţiva anunţă, la prima oră a dimineţii, intenţia de a mânca, în Spital, aceeaşi masă ca şi bolnavii care nu au afecţiuni care să necesite un regim personalizat.

Care este meniul pe o săptămână la Spitalul Roman

Nu toţi pacienţii au un meniu care se încadrează în 7-8 lei, sunt bolnavi cărora le este alocată o sumă mai mare, funcţie de afecţiuni, dar ea nu depăşeşte nici măcar 20 lei, subliniem – pe zi.

Ziarul de Roman a aflat ce au mâncat pacienţii internaţi la Spitalul Roman la finele lunii august, meniuri din care spicuim cele mai apetisante sau mai banale feluri de mâncare.

Micul dejun constă, în principiu, în ceai, dar pentru pacienţii cu anumite afecţiuni se serveşte şi lapte, cu pâine prăjită, biscuiţi şi ou fiert. La prânz s-a servit în acest interval borş sau supă de zarzavat, pilaf cu carne de vită, paste cu carne de vită sau musaca cu carne de vită şi cartofi. La cină, meniul a fost format din budincă, paste cu lapte sau cârnaţi, funcţie de afecţiuni.

În ultima vineri din lună s-a servit, la prânz, tot supă de zarzavat, iar felul doi a constat în pilaf, tocăniţă de cartofi, telemea, ghiveci de legume sau mazăre. Lehuzele, pe lângă budincă sau pilaful de orez, au putut mânca şi cartofi ţărăneşti. Duminică, la prânz, s-a servit tocăniţă de cartofi sau ciuperci şi pilaf.

Cum spuneam anterior şi cum am văzut şi noi, într-o vizită neanunţată, joia trecută s-a servit, pentru unii bolnavi, peşte şi pulpe de pui pentru cei mici, de la Pediatrie. Conducerea Spitalului spune că, în octombrie, ca în fiecare an, inclusiv la Spital se pun zarzavaturi, pentru că preţurile produselor sunt mai mici şi e mai bine ca pacienţilor să le fie asigurată din timp alimentaţia pe bază de legume.

 

Comentarii

WORDPRESS: 1