Prima paginăSocial

Ce este cu mirosul insuportabil din Roman?!

Ce este cu mirosul insuportabil din Roman?!

Dimensiune text

 

De mai bine de patru zile, cetățenii care locuiesc ori s-au oprit în Roman au avut de îndurat un aer greu de respirat, în special la primele ore ale dimineții. După ce fiecare și-a dat cu părerea despre care ar putea fi cauza mirosului pestilențial, unii considerând că de vină ar fi borhotul sau agenții economici ce cresc porcine în Roman, reprezentanții Gărzii de Mediu au lămurit misterul, care se află în „ograda” unui agent economic din Horia.

Joi, 8 august, reprezentanții administrației publice locale au emis un punct de vedere conform căruia poluarea aerului nu ar proveni de pe raza municipiului Roman: „Primăria municipiului Roman vă aduce la cunoștință faptul că, în urma verificărilor efectuate pe teren de către specialiștii din administrație referitoare la poluarea aerului resimțită în ultimele zile, nu s-au constatat abateri la vreunul dintre agenții economici de pe raza orașului Roman. Dat fiind faptul că există la nivelul orașului un disconfort creat de mirosul neplăcut și persistent, conducerea Primăriei va sesiza Garda de Mediu, pentru ca reprezentanții acestei instituții să identifice din ce zonă provine mirosul și dacă cel sau cei identificați au respectat legislația în vigoare, în sens contrar urmând să suporte consecințele legii”.

Conform Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Neamț, la un agent economic ce deține terenuri în extravilanul satului Horia, în urma controalelor efectuate pe 31 iulie și 7 august, s-au constatat depozitări de gunoi de grajd. Firma administrează și încorporează gunoiul de pasăre în sol, în vederea fertilizării. Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Neamț a fost informată cu privire la această activitate pe terenurile agricole deținute de firma din Horia, activitate care se va desfășura până la data de 23 august. Conform legii, este interzisă aplicarea de gunoi de grajd în perioada 1 noiembrie – 15 martie. Garda de Mediu anunță ca va efectua controale pentru a identifica alte posibile surse de disconfort olfactiv în zona municipiului Roman.

Temperaturile crescute din ultima perioadă au și accentuat disconfortul la nivelul municipiului, în zona intrării din oraș, joi dimineață, oamenii folosind chiar hainele pentru a se proteja de mirosul neplăcut. În trecut, romașcanii s-au mai confruntat cu astfel de incidente, unele rezolvate după implementarea politicilor legate de protecția mediului.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0