Ce echipamente medicale ajung la Spital și cum pot ajuta romașcanii

HomeSanatate

Ce echipamente medicale ajung la Spital și cum pot ajuta romașcanii

 

Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman se pregătește pentru eventualitatea în care va fi desemnat să primească pacienții infectați cu COVID-19 din județ, o decizie în acest sens fiind așteptată a fi luată de către Ministerul Sănătății în cursul zilei de marți, 24 martie.

Astăzi, aflați într-o vizită de lucru la SMU Roman, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, Radu Firăstrău, prefectul George Lazăr, primarul Lucian Micu și managerul SMU Roman, medicul Maria Andrici, au dat detalii despre situația necesarului de aparatură medicală și materiale sanitare specifice în contextul răspândirii COVID-19. La SMU Roman a ajuns deja un prim lot de materiale sanitare procurat de la Ministerul Sănătății, constând în 5.000 de măști, 100 de combinezoane de protecție pentru personalul medical și 100 de litri de alcool sanitar, cumpărate de spital de la Unifarm, compania de stat aflată în subordinea ministerului, iar altele vor fi comandate de municipalitate în această săptămână.

„O veste bună pe care o primește spitalul astăzi este că, după o solicitare pentru aparatură medicală adresată primăriei, la ședința de Consiliu Local de joi o vom supune spre aprobare, ca rectificare a bugetului, pe lista de investiții. Imediat, de vineri, putem să începem demararea acestor achiziții, astfel încât să completăm și din sursele primăriei necesarul de aparatură, bineînțeles, pe lângă contractul cadru pe care îl are spitalul și pe baza căruia se va mai aproviziona cu aparatură medicală necesară”, a afirmat primarul Lucian Micu.

„În condiții normale, când un spital nu avea echipamente sau materiale sanitare, atunci era de fapt o problemă de buget. Acum, spitalele au rezolvat această problemă, în sensul că sunt bani, dar ne lovim cu o altă problemă, care este la nivel mondial, și anume că nu se găsesc echipamente și materiale sanitare, sau se găsesc foarte greu. Am auzit că în unele cazuri sunt termene și de câteva luni de livrare. Cu toate acestea, conform declarației domnului secretar de stat Raed Arafat, s-au făcut provizii și există în depozitele Unifarm acum destule materiale sanitare și urmează a fi distribuite către toate spitalele din țară”, a afirmat directorul executiv al DSP Neamț, Radu Firăstrău.

„Avem echipamente necesare, chiar ieri am primit 5.000 de măști, cumpărate de la Unifarm, combinezoane, sunt mănuși, deci din punct de vedere al echipamentelor nu sunt probleme în momentul de față. Pe lângă cele șase ventilatoare pe care le avem pot fi folosite și aparatele de anestezie și avem și solicitări făcute la minister. Domnul primar alocă fonduri pentru încă un ventilator, cinci monitoare și trei aparate de aspirație, mai este vorba despre un aparat de ventilație primit ca donație, plus sprijinul oferit de minister”, a afirmat managerul SMU Roman, medicul Maria Andrici.

Oficialii au ținut să sublinieze că sprijinul celor care doresc să facă donații Spitalului este binevenit, dar trebuie ca cei care doresc să facă donații constând în aparatură să fie și cei care le achiziționează, pentru că spitalul și primăria sunt nevoite să respecte pașii impuși de legislație privind achizițiile publice.

„Orice ajutor este binevenit, dar important este ca cei care vor să ajute să își unească eforturile și să cumpere direct aparatura sau materialele sanitare, deoarece noi, Primăria sau Spitalul, trebuie să parcurgem etapele legislative privind achizițiile publice care, acum, nu sunt destul de rapide pe cât ne dorim. Voi continua să vă țin la curent cu tot ceea ce facem noi pentru a trece cât mai ușor și repede peste această criză, dar nu uitați că este foarte important ca fiecare dintre noi să ne protejăm, să stăm cât mai mult în casă, să evităm contactul cu alte persoane și să păstrăm o igienă corporală cât mai bună”, a mai adăugat primarul Lucian Micu.

Tot marți, 24 martie, la SMU Roman s-a aflat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru, alături de deputatul Laurențiu Leoreanu, care a dat asigurări asupra sprijinului pe care ministerul îl poate oferi unității medicale în această perioadă. „Am venit la SMU Roman la invitația domnului deputat Leoreanu, am discutat cu managementul unității medicale, la nivel de achiziții au în acest moment stocuri, au relațiile făcute cu distribuitorii și cu producătorii, iar în măsura în care aceștia nu vor răspunde la solicitările contractelor pe care le au, atunci noi, prin firma Unifarm, vom suplini și vom crea acele stocuri de care au nevoie pentru a-și desfășura activitatea”, a afirmat secretarul de stat Tătaru.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • mama omida 5 ani ago

    5000 de masti pentru un ditamai spitalul,100 de cutiute in conditiile in care de 2 saptamani personalul urgentist lucreaza doar cu ce apuca ; ala micu a spart banii pe parculete si borduri il loc sa doteze spitalul,acuma asteapta donatii,donatii care nu stiu cum se face vin intotdeauna de la firma care au avut probleme cu fiscul.
    100 de combinezoane nu ajung ,nici pentru o saptamana, le luam acasa sa le spalam ?
    jalnici ca intotdeauna domnilor alesi si managerilor numiti politic prin „concurs” !!! jalnici pe banii nostri

  • Alina 5 ani ago

    [Acest comentariu a fost moderat din cauza limbajului considerat vulgar sau jignitor.]