HomeCultural

Ce citim – „Cum să lecuiești un fanatic”

„Cum să lecuiești un fanatic”, de Amos Oz

 

 

Amos Oz, născut la Ierusalim în 1939, este cel mai important prozator și eseist israelian, opera lui fiind tradusă în peste 40 de limbi. În 1954, la 15 ani, adolescentul fragil și crescut printre cărți se răzvrătește împotriva tatălui și părăsește Ierusalimul. Se stabilește în Kibbutzul Hulda, unde își va schimba numele de familie, devenind Amos Oz.
La doar 20 de ani i se publică primele povestiri în revista Keshet, cu puțin timp înainte de a fi trimis de colectivitatea Kibbutzului să studieze filozofia și literatură la Universitatea din Ierusalim.

După absolvirea universității, revine în Kibbutz, unde practică agricultura și predă la liceul local pînă în 1986, cînd se mută cu familia sa în orașul Arad, pe țărmul Mării Moarte.
De-a lungul timpului, scriitorul a publicat numeroase volume de povestiri, romane, eseuri, cărți de ficțiune, printre care amintim „Soțul meu, Michael”, „Pînă la moarte”, „Cutia neagră”, „Să cunoști o femeie”, „Poveste despre dragoste și întuneric”, „Scene de viață campestră”, „Să nu pronunți: noapte” etc.

Pînă în prezent, scriitorului israelian i s-au acordat zece titluri Doctor Honoris Causa, și a primit numeroase distincții.

„«Cum să lecuiești un fanatic» reunește o serie de eseuri excelente și un interviu cu Amos Oz pe teme care ar trebui să figureze pe ordinea de zi a fiecăruia dintre noi: fanatismul religios, conflictele culturale, relația cu celălalt, acceptarea diferenței, nevoia de compromis etc. Lucid, ironic, perfect argumentat și informat, Amos Oz realizează un portret autentic, dar mai ales îngrijorător, al fanaticului, căci prezența sa cameleonică ne pîndește insinuant de după fiecare colț. După diagnosticul crud, Oz propune și leacuri pentru alinarea fanatismului, pentru că vindecarea garantată nu există. Imaginația și literatura sînt două dintre cele mai importante remedii pentru a înlocui umorile cu luciditatea„, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Fanatismul este mai vechi decît islamismul, decît creștinismul, decît orice stat sau guvern sau sistem politic. Fanatismul este, din păcate, o componentă omniprezentă a firii omenești, o genă, o genă malignă„, a spus autorul vorbind despre volumul său.

Cartea, apărută la editura Humanitas, se află de vînzare în librărie și costă 20 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0