Prima paginăCultural

Ce citim

Dimensiune text

„De veghe în lanul de secară”, de J. D. Salinger

 

 

Jerome David Salinger (născut în ianuarie 1919, New York, decedat în ianuarie 2010) este cunoscut mai ales pentru romanul său „De veghe în lanul de secară”, dar și pentru firea solitară.
A început să scrie proză scurtă încă din timpul liceului, reușind să publice câteva scrieri la începutul anilor 1940, înainte de a fi recrutat în al Doilea Război Mondial. Profund marcat emoțional în urma războiului, scriitorul publică mai multe povestiri din război, cea mai remarcabilă fiind „Pentru Esme – cu dragoste și abjecție”, a cărei voce narativă aparține unui soldat traumatizat .
Succesul romanului „De veghe în lanul de secară” l-a adus pe Salinger în atenția publicului. Din acest motiv, scriitorul s-a izolat și a ales să publice noi scrieri într-un ritm mai lent. După „De veghe în lanul de secară” a urmat volumul „Nouă povestiri” (1953), apoi „Fanny și Zoey” (1961) și „Dulgheri, înălțați grinda acoperișului”.

La câteva decenii după traducerea de referință, Editura Polirom propune o versiune nouă a romanului – cult „De veghe în lanul de secară”.
Situată de ani de zile în topul preferințelor cititorilor din România, cartea continuă să fie, la peste 50 de ani de la apariție, cartea de căpătâi a adolescenței.

Ce poate fi uimitor pentru tinerii care o citesc acum și ai căror părinți s-au născut, probabil, în aceeași perioadă ca și romanul, e că trec prin aceleași episoade, angoase și mirări precum Holden Caulfield. Doar că el nu naviga pe internet și nu folosea atât de des cuvântul «cool». Iar când simțea nevoia să sune o fată de care era îndrăgostit nu apela la facebook, Skype, Twitter, iPhone, ci intra într-o cabină de telefon ori, pur și simplu, renunța. Însă, atunci, ca și acum, problemele adolescenților sunt, în mare parte, la fel și chiar și modul în care sunt rezolvate – prin revoltă, prin negare sau, uneori, prin ignorarea lor – face ca mulți dintre liceenii din zilele noastre să se identifice cu Holden Caulfield – celebrul adolescent atipic, răzvrătit și introvertrit  din romanul lui Salinger. Anual, 250.000 de exemplare din acest roman sunt vândute în toată lumea. Există voci care spun că succesul cărții se datorează, în mare parte, cenzurii de care a avut parte în școlile și bibliotecile americane între 1961 și 1982 (startul a fost dat de concedierea profesorului care le-a recomandat copiilor lectura cărții). Poate, pur și simplu, romanul este pe gustul a milioane de tineri, și nu numai, care au citit-o„, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Citește și:   „Culorile iubirii”, expoziție semnată de Cristian Bădilă și Maria Magdalena Dumitrache, la Muzeul de Artă din Roman

Volumul publicat de editura Polirom costă 19,95 lei.

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0