Ce citim?

Dimensiune text

„Singură pe Drumul Mătăsii”, de Sabina Fati

carteCorespondenta Europei Libere, jurnalista Sabina Fati, a călătorit aproape 15.000 de kilometri. A traversat marginea Deşertului Gobi, Munţii Pamir Thian Shan, Asia Centrală şi Deşertul Karakum, Iran, Azerbaidjan până la Marea Neagră, călătorie pe care a documentat-o pe blogul personal „Pe drumul mătăsii”. Fati a călătorit în zece ţări, timp de 80 de zile.

De la Beijing la Bucureşti, Sabina Fati a mers „deghizată” în turist, de una singură, pe jos sau în maşini de ocazie, în trenuri de noapte sau în autobuze bune de casat, aşa cum scrie în prefaţa cărţii, semnată de Tania Radu.

„La început am crezut că sunt singură cu muntele, dar l-am zărit imediat pe soldatul tadjic, paznicul barierei din faţa mea. Un uriaş încremenit, îmbrăcat în manta lungă de postav şi purtând căciulă tradiţională rusească revărsată peste urechi. Se uită la mine ca la ceva bizar. Îi întind paşaportul, dar nu schiţează niciun gest, se uită de departe şi pe urmă îmi întoarce spatele. E 1 iunie 2014 şi sunt plecată de 45 de zile în căutarea mea şi a noilor drumuri ale mătăsii… Am vrut să văd cum pot fi parcurse Drumurile Mătăsii, ce fel de obstacole sunt pe acest traseu, cât de complicate sunt graniţele, cât de prietenoase sunt birocraţiile ţărilor aflate de-a lungul celei mai vechi şi mai lungi artere comerciale din lume, dacă oamenii care trăiesc aici au rămas la fel de deschişi faţă de străini ca înaintaşii lor şi dacă această cale ar putea fi redeschisă după ce a fost abandonată acum cinci sute de ani, odată cu inaugurarea rutelor maritime, mai ieftine, mai rapide şi ceva mai sigure.

Traversarea vestului Chinei, Asiei Centrale, Iranului, Caucazului şi Turciei, până pe coasta vestică a Mării Negre, la începutul secolului XXI, când marile puteri îşi trasează, fiecare, propriul Drum al Mătăsii, a fost o încercare de testare a realităţii. Piedicile geografice, care le-au pus atâtea probleme negustorilor şi călătorilor de altădată, îşi păstrează şi astăzi întâietatea, dar dincolo de aceste piedici dai peste o lume diferită: state puternice, care vor să-ţi controleze fiecare mişcare, unde în fiecare oraş trebuie să te înregistrezi la poliţie, regiuni întregi în care nu există mijloace de transport în comun între oraşe şi în care frontierele sunt greu de trecut”, povesteşte Sabina Fati.

Cartea nu este un jurnal de călătorie, ci o încercare de redescoperire a unui drum blocat de graniţe greu de trecut, nu doar din cauza reliefului, ci, mai cu seamă, din pricina birocraţiilor neprietenoase şi a liderilor politici din această zonă, care îşi ţin cetăţenii captivi într-o lume care, în rest, tinde să şteargă frontierele.

„Singură pe Drumul Mătăsii” a apărut la Editura Humanitas şi poate fi achiziţionată de la Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 47 de lei.COMENTARII

WORDPRESS: 0