HomeTimp liber

Ce citim?

„Laur”, de Evgheni Vodolazkin 

dbkvjslConsiderat o capodoperă a literaturii ruse actuale, bestseller-ul „Laur” este de două ori câştigător al Premiului Bolşaia Kniga – Premiul întâi şi Premiul cititorilor – pe 2013. A primit, în acelaşi an, Premiul Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Cartea a fost tradusă în peste douăzeci de ţări.

Bestseller-ul „Laur” readuce la viaţă secolul al XV-lea, într-o intrigă străbătând timpul şi spaţiul, cu un personaj complex, care este, pe rând, vraci, nebun sfânt, pelerin şi călugăr. Cu o scriitură de o simplitate rafinată, trecând firesc de la real la fantastic şi de la cele lumeşti la cele sfinte, cu un spirit liber în religiozitatea lui inteligentă, cu un umor subtil şi o sensibilitate cuceritoare, Evgheni Vodolazkin ne oferă o carte de o mare frumuseţe şi profunzime.

Personajul central al romanului este un vraci din Evul Mediu. Are darul vindecării, dar nu-şi poate salva iubita şi ia hotărârea să-şi parcurgă drumul în lume în căutarea izbăvirii, astfel încât ea să trăiască prin el. Viaţa lui devine viaţa unui sfânt. Are grijă de ciumaţi şi de răniţi, de sărmani şi de neputincioşi şi, cu cât se sacrifică mai mult pe sine, cu atât îi sporeşte harul.

„Sunt lucruri despre care este mai uşor să vorbeşti în contextul unei Rusii străvechi. Despre Dumnezeu, de exemplu. După părerea mea, legăturile cu El erau mai directe pe vremuri. Mai mult decât atât, pur şi simplu existau. Acum, natura acestor legături îi preocupă doar pe puţini şi asta e neliniştitor. Să fi aflat noi, din Evul Mediu încoace, vreun lucru complet nou care să ne permită să ne relaxăm?” (Evgheni Vodolazkin)

Evgheni Vodolazkin s-a născut în 1964, la Kiev, unde şi-a făcut studiile universitare. Este doctor în ştiinţe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 devine cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Puşkinskii Dom) din Sankt-Petersburg. A publicat numeroase articole în reviste de specialitate, a contribuit la elaborarea enciclopediei „Cântec despre oastea lui Igor” şi a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum şi a lucrării „Cuvioşii Kiril, Ferapont şi Martinian din Belozersk”.

A debutat, în 2009, cu romanul „Soloviov şi Larionov”, care s-a bucurat imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belîi şi Bolşaia Kniga (Marea Carte). În 2011, publică „Instrumentul limbii, o culegere de studii şi eseuri”.

Cartea „Laur” a apărut la Editura Humanitas Fiction şi poate fi achiziţionată din Librăria „Vasile Alecsandri” din Roman, la preţul de 37 de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0