Prima paginăTimp liber

Ce citim?

Dimensiune text

„Testamentul Mariei”, de Colm Tóibín

hdsOLTestamentul Mariei este cel mai recent roman al lui Colm Tóibín şi, foarte probabil, şi cel mai subversiv. Cartea a fost pe lista de nominalizări la Booker Prize, în 2013, şi a avut o primire foarte bună.

Testamentul Mariei este un micro-roman de dimensiunile unei nuvele, practic, care pune sub semnul întrebării o serie de întâmplări povestite în Evanghelii. Cartea aduce în scenă un portret al Fecioarei Maria. Este o femeie însingurată, pietrificată de suferinţă, care a cunoscut frica şi i-a înţeles puterea, care a avut îndoieli şi care e chinuită de evidenţa unui fapt-limită: anume că nu a putut să se sacrifice odată cu propriul fiu. Povestea ei începe la ceva timp după crucificare, când Maria, refugiată în Efes, pentru a-şi pierde urma, e interogată zilnic de doi bărbaţi, apropiaţi ai fiului ei, care încearcă să-i smulgă exact acele mărturii care ar putea consolida propriile versiuni asupra celor întâmplate. Sunt doi evanghelişti, intuim asta, deşi nu li se rosteşte niciodată numele, iar ca atitudine aduc mai  mult cu doi interogatori, mereu pe punctul de a-şi pierde răbdarea. Sunt reluate, în povestea spusă din perspectiva ei, şi alte episoade biblice, în afară de scena crucificării, cum e nunta din Cana Galileei sau învierea lui Lazăr, toate relatate, însă, cu accente profund diferite de unghiul tradiţiei biblice. Mama şi fiul nu-şi vorbesc, la scena nunţii din Cana, fiul o îndepărtează, chiar, delimitându-se de ea, iar ucenicii nu sunt pentru Maria decât o adunătură de bărbaţi uniţi prin nesăbuinţă. Sunt comentariile unei mame suspicioase, îndurerate de distanţa fiului şi care se teme pentru viaţa lui. Către final, sunt comentariile unei femei care ajunge să cunoască lumea şi durerea şi care nu mai crede în poveşti frumos rotunjite, în care totul se leagă şi capătă sens.

Testamentul Mariei este o carte pe cât de subţire, pe atât de puternică şi de bogată. Stilistic, nimic nu e încurcat în ea: frazele sunt limpezi şi curate, nimic nu e învălmăşit la suprafaţă. Dincolo de litera textului se adânceşte o dramă trăită dureros, adică omeneşte, de o femeie confruntată cu o pierdere violentă şi ultimă.

Volumul a apărut la Editura Polirom şi costă 19,95 lei.

COMENTARII

WORDPRESS: 0