Prima paginăRoman

Ce a fost și ce a ajuns Casa de Cultură din Roman

Dimensiune text

Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman a fost construită în 1970 și dată în folosință un an mai târziu. Timp de 43 de ani, edificiul nu a suferit lucrări de modernizare, clădirea supraviețuiește din chirii, iar statutul juridic incert al acesteia face imposibilă misiunea autorităților locale de a o recupera de la Sindicate.

 

 

În 1970, începeau lucrările de construcție la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde, timp de 43 de ani, s-au desfășurat activități politice și cultural-artistice în fața unei asistențe, de cele mai multe ori, record. Și dacă, în prezent, construcția unui așezământ cultural se întinde pe câțiva ani, la acea vreme ridicarea și dotarea edificiului au durat un an și s-au făcut concomitent. „Am activat în cadrul Casei de Cultură din Roman chiar din anul 1971, când clădirea a fost dată în folosință. Lucram la Școala de Muzică și eram chemat să coordonez activitatea culturală la care participau oameni din toate întreprinderile romașcane. Nu am acceptat atunci funcția de director, pentru că era o poziție instabilă în acele vremuri”, a spus Doru Alexandru, director al Casei de Cultură din Roman din 1992.

 

 

35.000 de volume vor fi donate Bibliotecii Municipale

 

Casa de Cultură din Roman a fost proiectată pe o suprafață de 3.500 de metri pătrați. Pe lângă sala de spectacol, cu o capacitate de 600 de locuri, și o sală de ședință, de 100 de locuri – transformată, în prezent, în sală de spectacole -, clădirea includea, înainte de 1990, garderobă pentru public, sală de dans, sală de șah, sală de expoziții, săli pentru cursuri de croitorie, de reparații televizoare și de ospătar-bucătar, unde mulți romașcani au urmat o calificare care i-a ajutat să obțină un loc de muncă. Clădirea deține și o bibliotecă, ce are un fond de carte care se ridică la 35.000 de volume. „Înainte de 1990, Casa de Cultură avea peste 15 angajați, din care trei posturi erau numai la bibliotecă. În prezent, funcționăm doar cu cinci salariați, iar secretara instituției face și activitatea de bibliotecar. Nu pentru mult timp, deoarece avem acceptul Sindicatelor, în proprietatea cărora se află clădirea, ca fondul de carte pe care îl deținem să-l donăm și ne-am gândit că cel mai potrivit loc ar fi la Biblioteca Municipală”, a precizat directorul Casei de Cultură.

 

Nicio reparație capitală în peste 40 de ani de existență

 

Pentru a supraviețui, Casa de Cultură din Roman a fost nevoită să închirieze spațiile de care dispune către diverse societăți. Așa se face că în clădire funcționează școli de șoferi, un salon de cosmetică, posturi locale de TV, un loc de petrecere a timpului liber pentru copii, dar și o florărie, o casă de schimb valutar și un notariat. Cu toate acestea, directorul Casei de Cultură spune că banii încasați nu ajung pentru întreținerea și reparațiile clădirii și că, din veniturile obținute, 10% ajung în buzunarele Asociației Naționale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România. „De la construcția acestei clădiri, nu s-a făcut nicio reparație capitală. Sindicatele iau, dar nu dau bani. Canalizarea, instalația electrică, infiltrațiile prin acoperiș necesită urgente lucrări”, a spus directorul Doru Alexandru.

Situația juridică incertă a imobilului dă mari bătăi de cap directorului. „Această clădire nu are un «act de naștere» pentru a putea fi vândută. Este de necrezut cum un regim – care avea controlul a tot ceea ce mișca în țara asta – să nu fi avut un document care să ateste construcția acestui edificiu. Primăria Roman și-a manifestat dorința, în mai multe rânduri, de a administra această clădire, dar lipsa acestui document a făcut din intenția autorităților locale o misiune imposibilă”, apreciază directorul Casei de Cultură.

Negocierile dintre Primăria Roman și reprezentanții sindicatelor nu au condus, deocamdată, la un numitor comun, așa încât speranța ca autoritățile locale să poată investi în această clădire este, pentru moment, îngenunchiată.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 4
  • Marius 8 ani

    Eu zic sa fie daramata si sa se contruiasca un MALL! Ce ziceti?

  • Karina 8 ani

    Pe langa oameni (ceea ce ce este cumplit) in aceasta tara sunt si cladiri fara identitate. Tara cu milioane si milioane de legi, dar nici una ca lumea, legi facute numai dupa interesul cuiva… S-au facut atatea nereguli in ceea ce priveste proprietatea dupa „89 si nu se gaseste o cale legala de a atribui un „act de identitate „acestei cladiri care ar putea fi modernizata si redata pentru ceea ce a fost construita initial? Crasme, baruri… si alte destinatii similare sunt de fapt oglinda nivelului de cultura la care a ajuns Romania…

  • Mari 8 ani

    Cred ca ar fi corect sa mentionati ca audientele record au fost in mod special pe vremea cind director al Casei de Cultura era Dl.George Mihalache un om deosebit care a fost capabil sa aduca spectacole de calitate.