Prima paginăSocialEducatie

Cateringul este preferat cantinelor şcolare

Dimensiune text

Masa de prânz servită în regim catering costă între 8 şi 9 lei pe zi, în funcţie de firmă. În oraş funcţionează doar două cantine şcolare.

 

Lipsa cantinelor şcolare a făcut ca cele mai multe dintre unităţile şcolare să asigure masa de prânz a copiilor incluşi în programul after-school prin servicii de catering. Preţurile accesibile şi posibilitatea de a negocia cu furnizorul au făcut ca aproape toţi copiii care merg la şcoală în regim after-school să primească masa de prânz la casoletă. La Școala „Alexandru Ioan Cuza”, de exemplu, unde sunt cele mai multe clase în regim after-school, copiii mănâncă în sala de mese, dar nu de la cantină. „Avem cantină care deserveşte grădiniţa cu program prelungit, în clădirea vecină cu şcoala, dar părinţii au preferat  serviciile de catering. Mâncarea vine în vase sigilate, avem un oficiu unde este împărţită mâncarea, iar pentru servitul mesei avem sală de mese. Părinţii sunt cei care au încheiat contractul, ei pot modifica meniul, în funcţie de preferinţele copiilor. Din păcate, câteodată, trebuie să ne luptăm cu părinţii, care nu întotdeauna sunt adepţii unor feluri sănătoase, pe principiul că nu le plac copiilor”, a spus directorul Școlii „Alexandru Ioan Cuza”, profesorul de religie Claudiu Maxim.

Meniul este compus din supă sau ciorbă, o pulpă la cuptor, şniţel sau grătar cu garnitură şi salată şi un desert. Preţul este de 9 lei pe zi. Și la Școala „Mihai Eminescu”, elevii de la program prelungit mănâncă tot din caserole. Preţul este de 8 lei pe zi. „Am negociat cu firma de catering ca preţul să rămână cel de anul trecut. Discutând cu părinţii, am renunţat la ciorbiţă – pe care cei mai mulţi dintre copii nu o mâncau – şi primim doar felul doi, o porţie mai consistentă, care cuprinde, de obicei, grătar sau şniţel sau pulpe de pui cu orez sau cartofi şi desert. De obicei, la desert avem prăjituri de casă sau fructe”, a spus învăţătoarea Mariana Levărdă, care predă la o clasă în regim after-school.

În acest moment, doar două cantine şcolare mai funcţionează: cantina Liceului cu Program Sportiv (LPS) – la care mănâncă şi elevii din clasele after-school ale Colegiului Naţional „Roman-Vodă”, care învaţă în aceeaşi curte cu elevii de la LPS – şi cantina Colegiului Tehnic „Danubiana”, care deserveşte aproximativ 50 de elevi. Cantina Liceului Tehnologic „Vasile Sav” a fost transformată în restaurant, prin încheierea unui contract de parteneriat public-privat, iar cantina Colegiului Tehnic „Petru Poni” se află de cel puţin patru ani în reabilitare. Cei 60 de elevi cazaţi în căminul colegiului primesc mâncare gătită în bucătăria grădiniţei cu program prelungit aflată, de asemenea, în subordinea colegiului.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Marius 8 ani

    Gratar ????? reincalzit sau de doua zile!!!

  • florin 8 ani

    a-ti uitat sa ziceti si cine detine monopol CAPRARU , care are in sfarsit unde sa duca carnea care este aproape de expirare, nu mai este nevoit sa o arunce , parerea mea ca sant parintii inconstienti , din curiozitate mergeti la ora mesei si atunci o sa va convingeti in ce conditiii servesc copii masa , pacat ca autoritatile care ar trebui sa ii aplice amenzi inchig grav ochii