HomeRoman

Case de lux sub semnul hazardului

Mai multe imobile din oraș sînt încadrate în diverse clase de risc seismic, conform unor expertize realizate în anul 2007. Proprietarii au avut obligația de a consolida imobilele respective. Casele vechi de o sută de ani sînt considerate de proprietarii lor mai sigure și mai bine construite decît cele din zilele noastre.

 

 

Zece blocuri și case din oraș erau încadrate, în urmă cu cinci ani, în diverse grade de risc seismic, conform evidențelor Inspectoratului Teritorial de Construcții, actualul Compartiment Control, Inspecții, Lucrări în Construcții (CCILC) Neamț. Evidențele imobilelor cu risc seismic sînt realizate pe baza unor expertize efectuate în anul 2007 și nu au mai suferit modificări ulterioare. Între timp, unele dintre clădirile încadrate în diverse grade de risc seismic au fost consolidate sau, dimpotrivă, sînt la un pas de a se prăbuși.

Sute de suflete își continuă zi de zi viața în aceste locuințe, fără a se teme de ziua de mîine. Ba mai mult, unii dintre romașcanii domiciliați în case încadrate în gradul I de risc seismic susțin că acele locuințe sînt mult mai sigure decît cele construite în ultimii ani în municipiu, chiar dacă au venerabila „vîrstă” de o sută de ani. Alții spun că oricum vor muri într-o zi, după cum va vrea Cel de Sus, fie sub dărîmăturile propriei case, fie în alte circumstanțe.

Expertizele realizate în urmă cu cinci ani arată că în Roman prezentau risc seismic de gradul 1 „blocul cu bulină” de pe bulevardul Roman Mușat, construit in anii 1962 – 1963, și trei case de pe strada Ștefan cel Mare, aflate la numerele 233, 235 și 237 și construite între anii 1908 și 1917. În clasa 2 de risc seismic era încadrată o clădire aflată la numărul 6, pe strada Cuza Vodă, ce a fost construită în anul 1923. În aceeasi clasă de risc erau incluse patru case de pe strada Ștefan cel Mare – numerele 249, 218, 220 și 238 – construite între anii 1880 și 1926. Cu grad de risc 3 este considerat blocul 2 de pe strada Tineretului. Acesta este construit în anul 1969 și găzduiește 122 de locatari. „Lista imobilelor cu risc seismic datează din anul 2007 și nu a fost modificată pînă acum, cu excepția excluderii din această listă a «blocului cu bulină», care a fost consolidat și ale cărui apartamente urmează să fie date din nou în folosință proprietarilor. În anul 2007, cînd s-au realizat acele expertize la imobilele incluse în această listă, proprietarilor li s-a explicat că trebuie să ia măsuri de consolidare a imobilelor respective, după ce obțin în prealabil autorizațiile necesare„, a explicat Marin Mușat, inspector șef al CCILC Neamț.

În ultimii cinci ani, însă, situația imobilelor cu grad de risc seismic din Roman s-a schimbat și, în unele cazuri, nu mai seamănă cu cea de pe hîrtie. Spre exemplu, clădirea aflată la numărul 6 pe strada Cuza Vodă a trecut prin lucrări de reabilitare vizibile, fiind acum de vînzare. Nicolae Manolache, proprietarul locuinței ce poartă numărul 233, de pe strada Ștefan cel Mare, locuiește de zeci de ani în acea casă încadrată în risc seismic de grad 1. Locuința, construită în urmă cu 107 ani, a trecut fără probleme de cutremurul din anul 1977, în timp ce pereții altor imobile s-au prăbușit. „Expertiza realizată în anul 2007 a făcut mai mult rău acestei locuințe. Zona de fundație unde s-a făcut controlul nu a mai fost refăcută de acea echipă, așa cum ni se promisese. Prin acea zonă a peretelui mi-a intrat apă la fundația locuinței. Fundația este din cărămidă, am placat-o eu pe cont propriu… Acum urmează să dau jos toată tencuiala de pe locuință, să fac o grindă și să refac acoperișul. Casele astea, întreținute cum trebuie, sînt mai bune decît cele noi. Pereții au grosimea de 60 de centimetri, deci iarna dorm acoperit cu pătura, iar vara dorm sub plapumă, pentru că în casă e răcoare„, a spus Nicolae Manolache.

Clădirea situată pe aceeași stradă, la numărul 235, este un adevărat palat, cu o arhitectură deosebită. Deși necesită lucrări de restaurare a fațadei, imobilul pare a fi mai rezistent decît multe alte case, în ciuda încadrării sale în grad de risc seismic, conform expertizelor. Pe de altă parte, mai multe imobile de pe strada Ștefan cel Mare, care n-au fost încadrate niciodată în grade de risc seismic, s-au prăbușit.

Pereții casei cu numărul 238 – imobil considerat ca avînd gradul doi de risc seismic – avertizează clar trecătorii: „Atenție! Cad cărămizi!

Pe de altă parte, nici blocul 2 de pe strada Tineretului, încadrat doar în gradul 3 de risc seismic, nu se prezintă prea bine la cinci ani după ce a fost expertizat. La nivelul solului se văd deja crăpături și semne de infiltrații, tencuiala începe să cadă, iar structura blocului pare a fi din ce în ce mai îmbătrînită. Cei peste 100 de locatari ai blocului – ca și cei din alte imobile cu risc seismic – își continuă viața liniștiți,  fără a se teme de ziua de mîine sau de cutremur, ci fiind bucuroși că, pînă acum, și-au găsit locuințele întregi în fiecare zi.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0