HomeActualitateRoman

Casa Regală vrea să salveze Spitalul Vechi din Roman

PS Ioachim Băcăuanul s-a întâlnit cu o delegaţie condusă de Alteţa Sa prinţul Michael de Laufenburg, pentru consultări în legătură cu salvarea clădirii în care a funcţionat Spitalul Vechi din Roman. Din delegaţie au făcut parte profesor doctor Alice Florescu-Bleotu, specialişti din Israel în renovarea şi dotarea spitalelor, coordonaţi de Daniel Spring, arhitecţi şi constructori n refacerea clădirii este estimată la peste 5 milioane de euro. Clădirea va cuprinde un centru pentru îngrijiri paliative, o şcoală de asistente medicale, un centru pentru bătrânii care au nevoie de îngrijire medicală permanentă şi un muzeu.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, s-a întâlnit luni, 4 noiembrie, cu o delegaţie condusă de Alteţa Sa prinţul Michael de Laufenburg, pentru consultări în legătură cu salvarea clădirii Spitalului Vechi din Roman.regala02

Alteţa Sa prinţul Michael de Laufenburg s-a căsătorit în 1988 cu principesa Sofia, a patra fiică a regelui Mihai al României, şi este cunoscut pentru actele sale de caritate.

Din delegaţie au făcut parte profesor doctor Alice Florescu, specialişti din Israel în renovarea spitalelor şi dotarea lor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, coordonaţi de Daniel Spring, arhitecţi şi constructori. „Ne propunem să dăm vitalitate unei clădiri istorice – Spitalul «Precista Mare» din Roman. Biserica a fost, pentru neamul românesc, şcoală, spital şi cetate. Fiindcă noi le considerăm ombilical legate, nu putem face abstracţie nici de şcoală, nici de biserică, nici de spital”, au fost cuvintele adresate Alteţei Sale de către episcopul-vicar.

Întocmirea unui proiect pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a imobilului şi atribuirea unei destinaţii cu caracter social sunt câteva dintre preocupările Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. De câţiva ani, Arhiepiscopia caută soluţii de pentru salvarea clădirii. „A fost o întâlnire de lucru, al cărei obiectiv a fost demararea lucrărilor de restaurare, reabilitare şi punerea în funcţiune a Spitalului «Precista Mare», atât de iubit de toţi cei din ţinutul Romanului şi Bacăului. După schimbările produse în România, acest spital a fost închis. Nu am putut rămâne insensibili la această clădire care a aparţinut bisericii şi am făcut demersurile pentru a-l redobândi”, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

regala03Proprietate a Parohiei „Precista Mare”, clădirea a trecut, în 2011, în administrarea directă a Centrului Eparhial Roman, decizie luată de Adunarea Eparhială în baza articolului 170, alineatul 11, din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. „În prezent, această clădire aparţine Arhiepiscopiei. Reprezentanţii unor fundaţii din străinătate, specialişti din Israel şi din ţară au venit pentru discuţii la Centrul Eparhial Roman. În ceea ce ne priveşte, dorim să facem un centru pentru îngrijiri paliative. Ne gândim să facem o şcoală de asistente medicale care să fie în slujba bolnavilor din acest spital. Totodată, vrem să facem şi un centru pentru bătrânii care au nevoie de îngrijire medicală permanentă. Eparhia Romanului fiind una dintre cele mai vechi eparhii din ţară, cu un patrimoniu cultural şi bisericesc cu totul aparte, vrem să înfiinţăm un aşezământ cultural, un muzeu, pentru ca pelerinii să vadă patrimoniul de care dispunem”, a spus episcopul-vicar.regala04

Alteţa Sa prinţul Michael de Laufenburg a afirmat că proiectul este lăudabil, dar că viitorul va decide asupra lui: „Clădirea este frumoasă, dar degradată. Sunt multe de făcut pentru ea. Ideea este foarte bună şi sper să se meargă până la capăt, pentru că depinde de fonduri”.

Profesor doctor Alice Florescu-Bleotu a venit la Roman ca reprezentantă a Alianţei Internaţionale Creştin-Ortodoxe. „Sunt o iubitoare a pământului şi patrimoniului românesc. Gândirea mea este optimistă, numai că întotdeauna problema se pune pe resurse, iar în acest caz vorbim de bani. Sperăm că români cu inimă mare, din zona celor care îşi permit şi care au acumulări deja,  vor aduna această sumă de care este nevoie. Iniţial, s-a discutat de o sumă de vreo 5 milioane de euro, dar această sumă este mică. Pe lângă fonduri europene, va fi nevoie şi ajutorul oamenilor cu suflet mare. Este păcat ca un asemenea aşezământ, care a aparţinut bisericii cu un secol jumătate în urmă, să nu fie redat romaşcanilor. Cei care au venit doresc să se implice. Eu am speranţă şi dorinţă şi cred că va fi o lucrare de suflet”, a precizat medicul Alice Florescu-Bleotu.

Întâlnirea constituie un eveniment pentru Arhiepiscopie, fiind pentru prima oară când o delegaţie din ţară şi de peste hotare îşi manifestă interesul pentru reabilitarea unui aşezământ medical, social-filantropic şi cultural-bisericesc.

regala05Clădire cu valoare istorică, în stare de conservare

În  anul 1797, Vartolomei Putneanul, egumenul Mănăstirii „Precista Mare”, a apelat la sprijinul PS Veniamin Costache pentru a ridica un spital. Iniţial, spitalul a primit denumirea de „Ospitalul săracilor” şi avea zece paturi. Prin resursele Mănăstirii Precista, în anul 1823, numărul de paturi din spital a ajuns la 20, iar în anul 1838 s-a ajuns la o capacitate de 40 de paturi. În 1872, pe acelaşi teren s-a ridicat o nouă clădire, cu denumirea de Spitalul „Precista Mare” Roman, lucrările durând 13 ani. Clădirea spitalului a fost ridicată în stil neoclasic romantic, având decoraţia alcătuită din firide şi mici turnuleţe crenelate, cu două nivele şi 46 de săli, putând adăposti 250 – 300 paturi. Proiectul clădirii a fost realizat de Alexandru Constantinescu, din Iaşi. În anul 1937 s-a constatat degradarea cladirii, iar în urma unor tratative purtate cu Ministerul Sănătăţii, clădirea a fost preluată de Ministerul Sănătăţii, pe termen de zece ani, cu îndatorirea de a-i acorda întreţinerea completă. Imobilul a rămas în posesia statului până la data de 3 noiembrie 2003, când a fost returnat, prin hotărâre judecătorească, Parohiei „Precista Mare”, împreună cu 2.800 metri pătraţi de teren aferent construcţiilor.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 9
  • bogdan 11 ani ago

    mi se face greata
    daca ips-ul tinea asa mult la „neamul romanesc” nu mai cereau retrocedarea cladirii si lasa acolo spitalul. dar nu, ei tebuie sa aiba tot.
    oare de ce nu le dam si ce le-a luat cuza?

    • Daniel 11 ani ago

      Ar fi de apreciat faptul ca spitalul este repus in folosul oamenilor, avand in vedere ca a fost inchis de catre stat si de cativa ani statea nefolosit. Iar daca e sa ne luam dupa alte cazuri sigur nu ar fi fost refacut curand. Acum sa dea Dumnzeu sa se intample asa, si sa fie redat in folosul oamenilor.

    • ADINA 11 ani ago

      Spitalul a fost luat de la pr. Popovici…esti dezinformat total!vorbesti in dodi…voiai sa vina mister Vantu sa faca motel? Stii cati banuti a luat pr. Popovici pentru el?
      BRAVO PS IOACHIM!FELICITARI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • SABINA 11 ani ago

    Ma bucur ca destinatia Spitalului vechi nu va fi schimbata si astfel se vor putea odihni in ceruri cei care s-au gandit la binele celor sarmani. Daca lucrarea se va face fara „manarai” , va fi opera vietii pentru IPS Ioachim Bacauanul.Doamne,ajuta!

  • radu 11 ani ago

    Spitalul Vechi a apartinut Bisericii Precista Mica..era functional pana de curand..a fost adus in aceasta stare deplorabila, de ruina de fostul paroh de la Precista Mica, pr. Mihaita Popovici..acesta a vandalizat pur si simplu locatia(a luat ferestrele, instalatiile sanitare, fierul vechi la valorificat, a taiat copacii seculari)) si si-a construit vila,( un adevarat Han) pe raza comunei Secuieni, pe E 85 ..dupa aceasta vandalizare, a vandut Spitalul – d-nei Nusa Chiriac pe suma de 1 milion euro..Intre timp Spitalul Vechi a intrat in administrarea Arhiepiscopiei ..care dupa cum se vede il va reabilita in scurt timp. Preotul Popovici Mihaita pentru toate aceste fapte a fost retrogradat din toate functiile detinute..,,tras pe linie moarta,,..nemaiavand decat cativa ani pana la pensie..desi surse din anturajul lui spun ca si-ar dori o pensie pe caz de boala.

    • radu 11 ani ago

      erata..este vorba de Biserica Precista Mare..la Precista Mica paroh este pr. Rotaru Constantin

  • User 11 ani ago

    Banii pe care i-a primit pt carte de la romascani, cei 10.000 de lei ar putea fi o baza pt. adunarea de fonduri in vederea salvarii spitalului. Tara arde si baba se piaptana, cam asa este acum.

    • evoluatul 11 ani ago

      User…se pare ca INVOLUEZI decat sa EVOLUEZI!…Banii sunt pentru CULTURA nu pentru afaceri…Cine mai sprijina cultura? primarul o arunca la cos si o foloseste doar pentru imagine politica…fara sa realizeze ca distuge tot ce este sfant pentru orasul Roman.
      A fost nevoit sa dea banii pentru ca orasul Bacau a fost alaturi de PS Ioachim INTOTDEAUNA…pe cand voi nu sunteti in stare sa vedeti nimic…nu vedeti nic ca pr. Mihaita provalueste ca un sfant si face ca un drac!!!!!

      • User 11 ani ago

        Vai cultule, uite unde erai in marea asta de prostime. Evoluatule care esti tu evoluat. Preadesteptule care esti tu preadestept. La cati bani are BOR, putea sa scoata 10 carti, pentru lectura ta desigur, fara sa ceara ajutorul Primariei. 500 de lei un botez, 800 de lei o inmormantare, nu mai pun nunta… bani neimpozabili. Oare mai au saracii cu ce sa traiasca? Haideti sa le dam nu 10000 de lei pt o carte, ci 100.000, ca atat au cerut prima oara, sa o scoata in edtie limitata de 1.000.000 de exemplare. Sunt convins ca la cat de plina de cultura va fi si pe cat de bine va fi scrisa, va deveni bestseller. Ai grija sa te asezi la coada, sa o cumperi primul, sa-ti de PS autograf.